Gafa lui Baconschi. De ce stă ministrul pe scaun lângă omologul rus

Declaraţie surprinzătoare a ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Şeful diplomaţiei române  a declarat, că, la Consiliul NATO-Rusia de astăzi, va sta alături de omologul rus "din motive alfabetice". Opoziţia îl acuză pe ministru că îi sunt total străine exigenţele diplomaţiei şi copiază formulările nefericite ale lui Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
09 dec. 2011, 10:41
Gafa lui Baconschi. De ce stă ministrul pe scaun lângă omologul rus

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, că nu are programată o întrevedere bilaterală cu partea rusă, la Consiliul NATO-Rusia.

„Nu (avem programată o întrevedere bilaterală, n.red.). Vom fi alături din motive alfabetice şi, sigur, se poate imagina o minimă interacţiune, dar nu avem o reuniune bilaterală programată pentru această ocazie”, a spus Baconschi.

Ministrul a precizat că poziţia României, ca şi cea Aliată, a fost exprimată şi de Secretarul General al NATO.

„Vrem cooperare dacă vrea şi Rusia, ne apărăm teritoriul şi în acelaşi timp suntem deschişi pentru două siteme independente de apărare antibalistică, care pot însă coopera la nivelul schimbului de informaţi şi în diverse alte feluri. Dar noi o să anunţăm că tratatul, acordul a fost ratificat în unanimitate, ieri, de Parlamentul României şi mergem mai departe”, a spus ministrul.

PSD a reacţionat la declaraţiile lui Baconschi, considerându-le surprinzătoare.

„Prin această declaraţie, domnia sa se dovedeşte a fi un zelos discipol al mentorului şi etalonului său diplomatic, Traian Băsescu, autorul altei nefericite formulări: ”Marea Neagră, lac rusesc”. Îi reamintim domnului Theodor Baconschi un adevăr pe care, fiind preocupat cu definitivarea strategiei votului prin corespondenţă în beneficiul partidului-stat, îl ignoră. Pentru diplomaţia românească, cu adevărat importantă este nu efemera vecinătate a numelui său cu cel al ministrului de externe al Federaţiei Ruse, ci vecinătatea ţării noastre cu Rusia!”, se arată într-un comunicat al Departamentului de politică externă al PSD.

Social-democraţii consideră de asemenea ca neavenită afirmaţia ministrului legată de reuniunea bilaterală pregătită, susţinând că acesta „demonstrează că îi sunt total străine exigenţele unei diplomaţii moderne, capabile permanent să valorifice noi oportunităţi în beneficiul interesului naţional şi al consolidării prestigiului României în Europa şi în lume”.

„Îi reamintim domnului Theodor Baconschi faptul că, în calitate de ministru de externe, are datoria să folosească orice prilej pentru a susţine poziţia României şi interesele sale şi nu să-şi folosească abilităţile retorice pentru a emite asemenea afirmaţii, precum cele de mai sus”, conchid social-democraţii.