Gamma, cea mai nouă tulpină de COVID-19. Tulpina mutantă este mai periculoasă ca Delta, rezistă la toate vaccinurile de pe piaţă

În timp ce oficialii federali din domeniul sănătății avertizează cu privire la varianta de coronavirus Delta sau tulpina indiană, alte mutații își fac apariția în anumite părți ale SUA.

22 iun. 2021, 15:53
Gamma, cea mai nouă tulpină de COVID-19. Tulpina mutantă este mai periculoasă ca Delta, rezistă la toate vaccinurile de pe piaţă

Tulpjna Gamma, cunoscută și sub numele de P.1, se răspândește rapid în Brazilia şi este cea mai nouă şi periculoasă mutaţie a Covid 19. Dovezile actuale sugerează că varianta Gamma poate rezista efectelor tratamentelor cu anticorpi. Prin urmare, resistența la anticorpi, spune dr. Peter Hotez, prezintă o problemă cheie în această variantă.

„Dacă nu ești vaccinat deloc sau dacă ești imunizat doar cu o singură doză de ser, ești mult mai vulnerabil”, a declarat decanul Peter Hotez de la Colegiul de Medicină Baylor, pentru CNN.

Specialistul a mai continuat că mutațiile coronavirusului, odată ce își schimbă forma, îi fac pe anticorpi să le recunoască mai greu.

„Variantele mai rezistente la anticorpi au riscul de a provoca unele probleme în ceea ce privește protecția vaccinurilor anti COVID-19”, a explicat John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Facultatea de Medicină din New York.

Virgil Musta: „Riscăm să ne confruntăm cu noi restriciţii”

Totodată, s-a demonstrat că varianta Gamma are o rezistență mai mare la anticorpi decât Alpha, dar o rezistență comparabilă cu Delta. Chiar și așa, vaccinurile autorizate generează mai multă protecție decât ar produce vindecarea în urma infecției cu coronavirus.

„Cele două vaccinuri, Pfizer și Moderna, ar trebui să poată face față acestei variante destul de bine, deoarece sunt foarte eficiente. Johnson&Johnson ar putea avea unele probleme, însă tot ar fi un ser benefic”, a spus Moore.

Cu toate acestea, răspândirea variantelor creează un context în care imunizarea poate să nu dureze pentru totdeauna. Toți oamenii ar trebui să se vaccineze complet, mai ales că o singură doză nu ar fi suficient, a mai transmis expertul în imunologie.

Vaccinare anti-COVID. Mii de femei au probleme după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna