Garda de mediu, despre substanţele deversate în Lacul Băneasa: "Riscă până la 5 ani de închisoare"

Publicat: Sâmbătă, 30 Mai 2020 15:56 // Actualizat: Sâmbătă, 30 Mai 2020 21:34 // Sursa: romaniatv.net

Garda de mediu s-a deplasat de urgenţă pe lacul Băneasa, după ce primarul Capitalei a anunţat pe pagina sa de Facebook că este poluare masivă.

UPDATE: "În dimineata zilei de 30.05.2020, dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Ilfov - Bucureşti a fost anunţat telefonic, de către dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa (ISU) Bucuresti - Ilfov privind o posibilă poluare cu produs uleios, pe suprafaţa lacului de acumulare Băneasa, pe malul stâng, în zona străzii Gârlei, nr. 90, sector 1 Bucuresti. Poluarea se manifesta prin irizaţii discontinue, pe o lungime de câţiva zeci de metri. Menţionăm că, lacul de acumulare Băneasa se află în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti(ALPAB)", anunşţă "Apele Române".

Inspecţia Apelor din cadrul SGA Ilfov - Bucuresti împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) – Comisariatul Municipiului Bucureşti s-au deplasat la faţa locului de unde au confirmat poluarea apei cu produs uleios şi irizaţii discontinue.

Totodată, reprezentanţii Apelor Române au coordonat din punct de vedere tehnic intervenţia operativă pentru colectarea irizaţiilor discontinue de pe suprafaţa apei. De asemenea, au recoltat probe de apă pentru efectuarea de analize fizico – chimice în laboratorul propriu de calitate a apei (rezultatele analizelor vor fi transmise în timp util instituţiilor implicate în această acţiune).

Andrei Corlan, consilierul comisarului general al gărzii de mediu București spune că făptașul ar putea ajunge la închisoare, dacă se dovedește că substanțele deversate în lac sunt periculoase.

Andrei Corlan, consilierul comisarului general al gărzii de mediu București.

Citeşte şi: România, condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti. Alexe: Din cauza unei administraţii locale iresponsabile

Comisarii gărzii de mediu s-au deplasat în urma sesizării inspectoratului pentru situații de urgență la fața locului s-au constatat niște irigații de produs petrolier.

Am solicitat sprijinul Apelor Române care au venit cu laboratorul pentru a preleva probe și a identifica eventualele substanțe scurse și, totodată, prejudiciul produs mediului. Din analizele preliminare putem spune că nu este vorba de supurare masivă, ca dovadă nu a existat un fenomen de mortalitate piscicolă la nivelul lacului.

Întrucât, la momentul deplasării la nivelul amplasamentului nu a fost nicio persoană care să poată fi indentificată ca autor al faptei, ne-am îndreptat spre proprietarul lacului cărora le-am dispus măsuri de izolare a perimetrului și de ecologizare.

Acestea au răspuns prompt după cum se poate vedea și în imagini. Au izolat zona de deversare și se acționează chiar în timp ce noi vorbim cu absorbant pentru a ecologiza lacul. În urma rezultatului analizelor primite de la laboratorul Apelor Române și a substanțelor care se vor identifica cu ocazia acestor rezultate, vom demara o anchetă pentru a identifica ce posibili generatori avem în zonă care să fi produs un astfel de fenomen

În funcție de substanțele care sunt deversate, dacă acele substanțe se dovedește că sunt substanțe periculoase, făptașul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Dacă sunt mai puțin periculoase, riscă doar o sancțiune contravențională în cuantum de la 35.000 la 40.000 de lei”, a spus Andrei Corlan, consilierul comisarului general al gărzii de mediu București, într-o intervenție la Digi24.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amendă lacul Băneasa poluare masivă primarul Capitalei
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8365
RON
07 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H