România, condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti. Alexe: Din cauza unei administraţii locale iresponsabile

România a fost condamnată, joi, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru nerespectarea sistematică şi persistentă, începând cu anul 2007, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi, în ceea ce priveşte municipiul Bucureşti, şi a celor anuale. Ministrul Mediului, Costel Alexe, susţine că verdictul era unul previzibil şi că inevitabilul pe care îl anunţa de la începutul mandatului s-a întâmplat. "România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile", a spus Alexe.

RomaniaTV.net
30 apr. 2020, 11:25
România, condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti. Alexe: Din cauza unei administraţii locale iresponsabile

Decizia Judecătorilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene:

1) România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până cel puţin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până în anul 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în zona RO32101 (Bucureşti, România), nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta şi, pe de altă parte, nu şi‑a îndeplinit, în ceea ce priveşte această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă coroborat cu anexa XV la aceasta, în special obligaţia prevăzută la articolul 23 alineatul (1) al doilea paragraf din directiva menţionată, de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă.

2) Obligă România la plata cheltuielilor de judecată.

Citeşte şi: Poluare masivă în Bucureşti miercuri dimineaţă. Reacţia ministrului Mediului

 „Astăzi, inevitabilul pe care îl anunţam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Acesta este rezultatul după câţiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi pe acest subiect. A aşteptat câţiva ani ca Primăria municipiului Bucureşti să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Apoi, după ce Primăria municipiului Bucureşti a reuşit să aprobe un plan de reducere şi evident trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabil să îşi implementeze propriile măsuri asumate. Astfel suntem în situaţia în care din cauza acestei administraţii nu am reuşit să ţinem sub control poluantul PM10. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii, nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Costel Alexe.
 
El a susţinut că decizia era previzibilă şi de aşteptat.
 
„Era previzibil verdictul Curţii de astăzi, de când Curtea a refuzat şi şansa de apărării orale a României la Bruxelles. Apoi era de aşteptat şi pentru că acum când vorbim există în planul primăriei măsuri cu grad de implementare zero şi evident cu termene expirate de mai bine de un an de zile: piste de biciclete, benzi unice pentru transport în comun, evident o îmbunătăţire a infrastructurii rutiere şi multe alte măsuri pe care Primăria municipiului Bucureşti şi le-a asumat, dar din păcate nu a făcut nimic în acest sens”, a spus el.