Garda de Mediu: Leii lui Cămătaru nu pot fi încă transferaţi în Africa din cauza formalităţilor

Cei patru lei deţinuţi ilegal de Nuţu Cămătaru şi relocaţi la Zoo Bucov ar fi trebuit transferaţi, marţi, în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud, de către asociaţia Vier Pfoten. Fundaţia acuză, însă, Garda de Mediu (GNM), că nu a dat autorizaţia pentru relocarea animalelor, deşi iniţial susţinea mutarea lor în Africa. Drept răspuns, GNM spune că nu sunt îndeplinite toate formalităţile legale pentru transportul leilor.

09 apr. 2013, 15:26
Garda de Mediu: Leii lui Cămătaru nu pot fi încă transferaţi în Africa din cauza formalităţilor

„Cei patru lei care au fost relocaţi, la sfârşitul lunii februarie, de pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, şi care se află, în acest moment, în custodia Grădinii Zoologice Bucov, nu pot fi relocaţi într-o rezervaţie din Africa de Sud, aşa cum se stabilise iniţial, deoarece, din punct de vedere legal, nu au fost îndeplinite toate condiţiile pentru ca acest transport să se realizeze. Garda Naţională de Mediu a agreat, de principiu, soluţia oferită de Fundaţia Vier Pfoten, dar, în acest moment, nu sunt îndeplinite toate formalităţile legale pentru ca animalele să fie transportate în Africa, motiv pentru care transportul a fost amânat”, transmite Garda de Mediu.

„Întrucât până la acest moment nu au fost clarificate aspectele privind proprietarul animalelor, Garda Naţională de Mediu a făcut demersurile necesare pentru ca Grădina Zoologică Bucov să preia cei patru lei şi cei doi urşi ridicaţi de pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, în vederea asigurării condiţiilor de viaţă, până la definitivarea acţiunii de relocare”, mai spune Garda de Mediu.

Garda Naţională de Mediu precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, nu are atribuţii privind confiscarea animalelor sălbatice deţinute în captivitate. „În cazul animalelor lui Nuţu Cămătaru, G.N.M. a preluat custodia temporară a celor patru lei şi doi urşi, împreună cu ANSVSA şi Fundaţia Vier Pfoten, doar pe durata transportului„, explică autorităţile.

„În consecinţă, împreună cu ANSVSA, ANPM şi IGPR, Garda Naţională de Mediu are în vedere formularea unor propuneri privind modificarea şi completarea legislaţiei specifice, respectiv clarificarea aspectelor referitoare la deţinerea, reţinerea şi confiscarea animalelor sălbatice deţinute în captivitate”, mai transmite Garda de Mediu.