Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Moldova. Lovitura năpraznică pe care Putin i-o pregătește Maiei Sandu. Pretextul halucinant pe care îl invocă rușii în încercarea de a lăsa Chișinăul în frig

Rusia amenință prin compania Gazprom sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, începând cu data de 28 noiembrie, folosindu-se de un pretext absolut stupid, marca Putin. Lovitura pe care Țarul de la Kremlin se pregătește să i-o dea Maiei Sandu va lăsa în frig sute de mii de oameni.

22 nov. 2022, 21:19
Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Moldova. Lovitura năpraznică pe care Putin i-o pregătește Maiei Sandu. Pretextul halucinant pe care îl invocă rușii în încercarea de a lăsa Chișinăul în frig

Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze către Moldova. Compania rusească Gazprom amenință Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze, începând cu data de 28 noiembrie, din cauză că ”băieții” lui Putin au descoperit ca prin magie că Ucraina fură gazul din conductele care traversează țara.

Citește și BREAKING! Ucraina, atac cu drone asupra Crimeei! Autoritățile ruse din peninsulă susțin că este atacat Sevastopol. Ținta pare să fie flota rusa de la Marea Neagră!

Așa își motivează Țarul de la Kremlin noua lovitură pe care să i-o pregătește Maiei Sandu și oamenilor săi, care se tem că în această iarnă vor rămâne în frig și beznă.

În urma anunțului Gazprom de întrerupere a livrărilor de gaze către Moldova, prin ultima rută spre Europa Occidentală, prețurile de referință la gazele naturale din Europa au explodat.

„Gazprom a înregistrat interceptarea în Ucraina a gazului rusesc destinat livrării către consumatorii moldoveni în baza unui contract cu compania Moldovagaz. Volumul de gaz furnizat de Gazprom către GIS Sudja pentru tranzitul către Moldova prin teritoriul ucrainean depășește volumul fizic transmis la frontiera moldo-ucraineană. La 21 noiembrie, Moldovagaz a plătit Gazprom pentru o parte din livrările sale din noiembrie, în conformitate cu contractul. Volumul de gaz rusesc livrat efectiv, pentru care nu se plătește pentru livrările curente din noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz. Volumul cumulat cumulat al decontărilor pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi de gaz”, se arată într-o postare pe canalul oficial de Telegram al companiei.

„În cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, Gazprom va începe să reducă alimentarea cu gaze a stației de măsurare a gazelor Suja pentru tranzitul prin Ucraina la 28 noiembrie, ora 10:00”, a subliniat compania rusească.

Încă de la 1 octombrie, compania Gazprom a redus cu 30% volumul zilnic de livrări de gaze către Republica Moldova din cauza unor așa-zise probleme tehnice legate de limitarea tranzitului prin Ucraina.

Republica Molodva se confruntă cu o criză energetică fără precedent

Republica Moldova este puternic afectată pe plan energetic şi economic de conflictul din Ucraina. Moscova a redus la jumătate livrările sale de gaze pentru Republica Moldova şi exporturile de electricitate din Ucraina au devenit imposibile din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor ucrainene.

Termocentrala de la Cuciurgan, din Transnistria, acoperea de obicei 70% din necesarul de energie al ţării, însă de la 1 noiembrie separatiştii pro-ruşi au redus cantitatea livrată la un sfert. De la jumătatea lui octombrie, România livrează Republicii Moldova energie electrică la un preţ plafonat.

Moldovenii îşi fac stoc de lumânări de frica unui blackout

De teama unui blackout, oamenii își fac stocuri de lumânări în Republica Moldova. Aceștia s-au speriat și au început să cumpere lumânări ca să nu rămână în beznă.

Moldovenii s-au confruntat cu o uriașă pană de curent, înregistrată parțial în Chișinău, în Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, și în 10 raioane, zilele trecute după ce armata Rusiei a lansat un atac masiv cu rachete asupra mai multor localităţi din Ucraina.

Riscul deconectărilor de la curent rămâne mare în Republica Moldova dacă Rusia va continua să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei, avertizează autorităţile moldovene, citate de Știrille TVR.

Oamenii s-au speriat și au început să-și facă stocuri de lumânări ca să nu rămână în beznă. Cererea mare a dus şi la scumpirea lumânărilor cu până la 40 la sută, dar oamenii nu se mai uită la bani şi tot cumpără.

Și generatoarele de curent electric sunt căutate. Magazinele din Chişinău aproape că şi-au epuizat stocurile. Sunt o soluţie mai sigură pentru cei care nu vor să stea pe întuneric în cazul unei avarii.

Citește și Chişinău în beznă. Moldova primeşte 20 de milioane de dolari de la SUA pentru consolidarea securităţii energetice