Gem de gutui. Rețeta simplă și delicioasă pe care toate gospodinele iscusite ar trebuie să o știe

Toamna este sezonul gutuilor, iar majoritatea gospodinelor pregătesc dulceață sau compot, însă foarte puține se încumetă să prepare gem pentru că li se pare că este foarte complicat. Noi am descoperit o rețetă simplă și extrem de delicioasă pe care trebuie neapărat să o încerci.

20 oct. 2023, 22:30
Gem de gutui. Rețeta simplă și delicioasă pe care toate gospodinele iscusite ar trebuie să o știe
Gem de gutui. Rețeta simplă și delicioasă pe care toate gospodinele iscusite ar trebuie să o știe

Rețeta simplă și delicioasă pe care toate gospodinele ar trebuie să o știe. Tot ce trebuie să faci este să urmezi rețeta de mai jos, iar la final vei obține un gem delicios cum numai bunica știa să îl prepare.

Citește și Rețetă de sezon! Plăcintă de gutui de post pefectă pentru zilele friguroase de toamnă

Rețeta simplă și delicioasă pe care toate gospodinele ar trebuie să o știe

Gemul de gutui este ideal pentru clătite, gogoși sau merge foarte bine întins pe pâine prăjită cu unt. Acesta este ideal în diminețile răcoroase de iarnă și îți va mângâia papilele gustative atunci când vei simți nevoia să mănânci ceva dulce.

Nu o să te mai ținem la povești și te invităm să treci la treabă.

Ingrediente:

  • 1,5 kg gutui;
  • o lămâie;
  • 750 g zahăr;
  • ½ baton de vanilie;
  • 2-3 cuișoare sau scorțișoară.

Mod de preparare:

Pentru început se gutuile, se taie în felii și se curăță de semințe. Atenție, nu se decojesc.

Apoi, gutuile tăiate se pun într-un litru de apă rece împreună cu zeama de la lămâie, deoarece zeama previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise.

Pune pe foc vasul cu gutui pentru aproximativ 10 minute din momentul în care a început să fiarbă. Ulterior, strecoară zeama și păstrează doar fructele moi. Zeama în care au fiert gutuile se poate păstra pentru rețeta de peltea de gutui (jeleu de gutui).

Pasul următor. Gutuile se pun înapoi în vas, se adaugă zahărul împreună cu 100 ml de apă și se pune totul la fiert. Se amestecă treptat și se lasă totul la fiert până când compoziția începe să scadă. Între timp se adaugă și vanilia, iar în cazul în care vrei un gem de gutui mai dulce poți să mai adaugi un surplus de zahăr.

Gemul de gutui trebuie să fiarbă timp de 20 maximum 30 de minute, timp în care el scade suficient și se prinde consistența perfectă.

La final se toarnă fierbinte în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele cu capace și se lasă să se răcească, după care pot fi puse în cămară pentru la iarnă.

Citește și Frunzele de gutui au efecte benefice asupra sănătății. Acționează ca un antibiotic natural