Gem de struguri fără conservanți! Rețeta secretă a bunicii din Bucovina care îți va aduce aminte de copilărie

În această perioadă, majoritatea românilor de la țară își culeg viile. De sute de ani, românii cultivă precum strămoșii lor vița de vie pentru prepararea mustului, care ulterior se transformă în vin. În timp ce domnii culeg strugurii pentru delicioasa licoare a lui Bachus, doamnele aleg cele mai bune soiuri pentru prepararea compoturilor, dulcețurilor și a gemului.

15 sept. 2023, 21:00
Gem de struguri fără conservanți! Rețeta secretă a bunicii din Bucovina care îți va aduce aminte de copilărie
Gem de struguri fără conservanți!

Gem de struguri fără conservanți! Astăzi, vă prezentăm o rețetă simplă și delicioasă de gem de struguri fără conservanți pe care bunicile din Bucovina o pregătesc în special pentru nepoții lor.

Citește și Gem de pepene galben fără zahăr. Rețeta simplă și delicioasă cu care vei face furori vara aceasta

Gem de struguri fără conservanți!

Rețeta este una simplă așa că nu trebuie să îți faci griji că vei petrece ore întregi în bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii de mai jos, iar la final vei avea un preparat dulce de care vei fi tare mândră și pe care atât cei mici cât și cei mari îl vor adora.

Ingrediente:

  • 1 kg boabe de struguri;
  • 350-500 gr zahăr;
  • zeama de la 1 lămâie;
  • 1 baton de vanilie.

Mod de preparare: 

Pentru început, spală strugurii întregi cu ciorchini și lăsă-i să se scurgă bine. Apoi separă boabele de ciorchine, iar după pulpa de sâmburi.

Trebuie să știi că pentru a separa sâmburii de pulpa strugurilor ai două metode.

Prima este să decojești strugurii, iar boabele să le pui la fiert împreună cu zahărul, zeama de lămâie și cojile de struguri măcinate în robot.

După ce fierb timp de 30 de minute, trece totul prin sită, pentru a separa semințele.

A doua metodă constă în a tăia boabele de struguri în jumătăți și a scoate semințele cu o scobitoare. După care se fierb boabele de struguri cu zahărul și zeama de lămâie, tot pentru 30 de minute și se trec prin sită pentru a obține un gem fin.

Fierbe din nou gemul de struguri după ce a fost trecut prin sită, adăugând și batonul de vanilie pentru un plus de aromă. După ce ai adăugat batonul de vanilie, lasă totul la foc mic timp de 12-15 minute. Apoi, îndepărtează batonul de vanilie și pune gemul de struguri fierbinte, în borcanele sterilizate.

Cum se prepară cel mai bun must de struguri

Băutura e un puternic fortifiant al sistemului imunitar, datorită conţinutului ridicat de vitamina C, e recomandat celor care fac efort intelectual intens, dar şi celor aflaţi în convalescenţă. Cel mai bun must se face după rețete vechi, tradiționale.

Pentru a obține un must de calitate, strugurii trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nicio boală specifică și să fie proaspăt culeși. Se poate folosi orice soi de struguri.

Strugurii se spăla bine cu apa curată, fie într-un coș de nuiele (dacă sunt mulți), fie într-un vas de bucătărie cu sită. Mai apoi, boabele se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul se poate face fie cu un zdrobitor special, fie cu mâna. Ulterior, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mâna, așezându-le în câteva straturi de tifon.

Sucul obținut se fierbe cu zahăr în vasul emailat, timp de o oră. În timpul fierberii, se amestecă încontinuu și se înlătură spuma de deasupra. După fierbere, se lasă la răcit și apoi se toarnă în sticlele sterilizate, carese închid ermetic. Dacă nu sunt închise etanș, aerul va face mustul să fermenteze. Mustul trebuie așezat în locuri răcoroase.

În cazul în care se dorește obținerea unui must fără fierbere la foc, atunci strugurii zrobiti și sucul se țin într-un recipient câteva ore, în funcție de tipul de strugure. Apoi se strecoară, iar sucul obținut (mustul) se toarnă în recipientele de sticlă. Acestea trebuie lăsate câteva zile, pentru că lichidul tulbure să se limpezească și să se facă depuneri pe fund.

O altă metodă de a încetini fermentarea este ca mustul să fie ținut la frigider de la câteva zile la câteva săptămâni. Pentru o perioadă și mai lungă de timp, mustul trebuie să fie congelat. O altă metodă de conservare este adăugarea unei tablete de aspirină la 1 litru de must.

Citește și Cum să faci gem de gutui fără zahăr. Secretul prin care își menține aceeași savoare