Instanța a subliniat, în motivarea deciziei, că generalul (r.) Cristian Radu „a dat dovadă de abuz de putere și lipsă de empatie” atunci când l-a pus pe subalternul său, Daniel Adrian Țibichi, să își asume vina pentru producerea accidentului. De asemenea, Radu i-a implicat pe col. Cătălin Constantin Bărbușoiu și plt. adj. șef Daniel Dobre în încercarea de a ascunde adevărul despre circumstanțele reale ale incidentului.
Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 8 noiembrie 2021, în jurul orei 7:30, pe Șoseaua Mihai Bravu din București. Cristian Radu, care ocupa la acea vreme poziția de „număr doi” în IGSU, conducea cu o viteză de 120 de kilometri pe oră mașina de serviciu, un Volkswagen Passat, avându-l pe scaunul din dreapta pe plt. adj. Daniel Adrian Țibichi. Potrivit Libertatea, cu o seară înainte, Radu petrecuse alături de un coleg pentru a sărbători faptul că urma să fie avansat în gradul de general de brigadă.
Deși în mod obișnuit Țibichi îl conducea pe Radu la serviciu, în dimineața accidentului acesta a refuzat să o facă. Cristian Radu a invocat faptul că Țibichi ar fi avut „o stare de surescitare continuă, având probleme familiale”, motiv pentru care a decis să urce el la volan, deși era într-o stare de mahmureală.
Cristian Radu mai are o condamnare în trecut. În 2010, când era maior, a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală gravă din culpă, după ce a adormit la volan și a intrat cu mașina într-un pod, rănind o colegă locotenent. În 2011, Curtea Militară de Apel București l-a achitat, dar l-a obligat să îi plătească victimei despăgubiri în valoare de 50.000 de lei.
Cu toate acestea, Cristian Radu a fost înaintat în gradul de general de brigadă de către președintele Klaus Iohannis pe 1 decembrie 2021, la doar 24 de zile după producerea accidentului. Ulterior, pe 28 noiembrie 2022, șeful statului a semnat decretul de trecere în rezervă a lui Cristian Radu, care își depusese deja dosarul de pensionare înainte să fie pus oficial sub acuzare.