PROTEST al suporterilor rapidişti, la ICCJ. Copos, aşteptat cu COLIVĂ şi HUIDUT

Aproximativ patruzeci de persoane au protestat vineri în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti împotriva lui George Copos. Patronul Rapidului a fost audiat la ICCJ în dosarul transferurilor de jucători. 

RomaniaTV.net
17 mai 2013, 09:35
PROTEST al suporterilor rapidişti, la ICCJ. Copos, aşteptat cu COLIVĂ şi HUIDUT

Zeci de fani rapidişti s-au adunat vineri în faţa sediului ICCJ, unde era programat un nou termen în dosarul transferurilor. Suporterii au cerut condamnarea la închisoare a acţionarului majoritar al FC Rapid, George Copos, pe care îl consideră vinovat de situaţia actuală a clubului.

Preşedintele Ligii Suporterilor Rapidişti, Dan Teodorescu, a sosit îmbrăcat în uniformă de deţinut şi a arborat un banner cu mesajul: „Te aştept să te iubesc. Colegul din patul de jos”.

Suporterii au adus colivă, au aprins lumânări şi au cântat Veşnica Pomenire. Pe colivă au pus o lumânare cu cifra 5, reprezentând numărul de ani de închisoare la care a fost condamnat Copos de Curtea de Apel.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a reluat vineri dezbaterile în dosarul privind transferurile de jucători în care opt oameni de fotbal au fost condamnaţi la pedepse de la opt ani de închisoare cu executare la trei ani cu suspendare.

ÎCCJ a amânat pe 9 mai pentru vineri judecarea dosarului transferurilor din fotbal, la acest nou termen urmând să fie depuse o serie de documente.

La termenul de pe 9 mai au fost audiaţi fostul director al Clubului Oţelul Galaţi Mihai Stoica, fostul vicepreşedinte al Clubului SC Dinamo Bucureşti Gheorghe Neţoiu, fostul acţionar al Clubului Dinamo Cristi Borcea şi impresarii Victor şi Ioan Becali. Fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa Jean Pădureanu nu a mai dorit să fie audiat.

La finalul audierilor avocaţii au cerut un termen pentru ca inculpaţii în dosar să aibă ocazia să-şi formuleze apărarea în funcţie de declaraţiile celorlalte părţi în cauză.

Avocatul lui Ioan Becali, Viorel Ursu, a mai solicitat ca probă actele cabinetului de avocatură unde se ţineau şedinţele de Consiliu de Administraţie al FC Dinamo Bucureşti, iar instanţa a admis cererea.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul clubului Rapid, George Copos.

CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a finanţatorului de la Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, la patru ani de închisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi Mihai Stoica, la şapte ani de închisoare cu executare a fostului finanţator al FC Dinamo Bucureşti Cristian Borcea, la opt ani de închisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la şapte ani de închisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei ‘Becali sport’ Gică Popescu şi la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Neţoiu.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpaţi la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi instituirea sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, preşedinte şi patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei ‘Becali sport’.

Toţi sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind ‘spălaţi’ prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Instanţa de fond şi mai apoi Comisia de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal au respins dosarul FC Rapid, club aflat în insolvenţă, privind acordarea licenţei pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I.

Conform regulamentului, după data de 10 mai, cluburile care nu au primit licenţă la instanţele de pe plan naţional pot ataca decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne care trebuie să se pronunţe până în 31 mai când se încheie procedura de licenţiere.

Copos a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că va ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne decizia de neacordare a licenţei.

Următorul termen în dosarul de insolvenţă al FC Rapid deschis la Tribunalul Bucureşti este vineri, dată la care instanţa va confirma sau nu planul de reorganizare aprobat de Adunarea Generală a creditorilor.

SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă.

La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

La 7 decembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos.