George Copos, suspiciuni de PLAGIAT. Una dintre cărţile sale este SUSPECTĂ

George Copos a scris cinci cărţi în închisoare, fapt ce a grăbit eliberarea sa condiţionată, însă una dintre lucrările sale ridică mari semne de întrebare.

08 apr. 2015, 06:36
George Copos, suspiciuni de PLAGIAT. Una dintre cărţile sale este SUSPECTĂ

George Copos a fost eliberat condiţionat, iar printre cărţile care l-au ajutat să iasă din penitenciar se află „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, o lucrare ştiinţifică a cărei elaborare necesită multă muncă de documentare.

O asemenea pasiune pare ciudată în cazul lui Copos, un om al afacerilor şi al sportului, iar Gazeta Sporturilor a făcut un demers pentru a intra în posesia unui exemplar al cărţii. Răspunsul dat de reprezentanţii Editurii Niculescu este unul de natură să trezească suspiciuni. „Da, cartea a fost editată de noi, dar a fost comandă fermă, tot tirajul a fost ridicat, nu ni s-a lăsat nici un exemplar„. „Cine a făcut această comandă fermă?. „Cel care a scos cartea, nu ştiu autorul”. Apoi, după o discuţie în cotradictoriu, reprezentantul editurii a devenit nervos: „Domnule, să fim foarte scurţi! Această carte nu este la vânzare, nu vă putem da amănunte. O zi bună! La revedere!„.

Citeşte şi George Copos a fost ELIBERAT, dar poate ajunge din nou DUPĂ GRATII

Mai mult, istoricul Cătălin Parfene cere Administrației Naţionale a Penitenciarelor să facă publică această carte semnată de Copos, el având suspiciuni de plagiat, întrucât lucrarea respectivă are acelaşi titlu ca al lucrării sale de master. În plus, profesorul care a coordonat ambele lucrări este acelaşi, dr. Stelian Brezeanu.

Citeşte şi George Copos, PRIMA DECLARAŢIE după ELIBERARE. „Am făcut două greşeli URIAŞE în VIAŢĂ!”

Într-o postare pe Facebook, Cătălin Parfene scrie: „Dragi tovarăşi, vă supun atenţiei un posibil şi cât se poate de plauzibil plagiat. Astfel, una dintre lucrările ştiinţifice pentru care a fost eliberat Copos George este urmatoarea şi – atenţie ! – este de negăsit la editura sau la Biblioteca Naţională: COPOS, GHEORGHE. Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. – Bucureşti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)”13/15″ / CIP 2014-16844. Iar teza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intitulează „Politica matrimoniala a domnilor din ŢTara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”, cu indrumator – acelasi Stelian Brezeanu… Sunt mai mult decat interesat de cartea lui Copos (repet : de negasit !) pentru a vedea cum « autorul » completeaza, modifica, revolutioneaza aceasta nişă de cercetare de care m-am ocupat„.