George Maior, cel mai longeviv şef al SRI

Publicat: Luni, 18 Noiembrie 2013 12:05 // Actualizat: Luni, 18 Noiembrie 2013 12:06 // Sursa: romaniatv.net

Ales din rândurile Opoziţiei pentru a fi numit la conducerea SRI, George Maior a reuşit să definitiveze modernizarea instituţiei, câştigând respectul serviciilor internaţionale de Intelligence.

Foto: ziuaveche.ro

În cei 24 de ani scurşi de la evenimentele din decembrie 1989, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a avut patru directori, George Maior fiind ultimul pe această listă. Şeful SRI este omul care ştie cam tot ce se petrece în România. Într-un interviu acordat anul trecut EVZ, Maior îşi descria activitatea: "Directorul SRI este direct responsabil cu transmiterea informaţiilor şi analizelor către beneficiarii legali ai SRI. Deci tot ce se transmite, trece prin mâna directorului. Coordonează tot, subordonează tot ansamblul Serviciului". Mandatul acestuia la conducerea SRI a marcat cel puţin două premiere. Prima şi cea mai importantă este răsturnarea principiului după care se făcea numirea şefului SRI, pentru prima dată fiind ales un reprezentant al Opoziţiei pentru a conduce destinele celui mai important serviciu secret de pe teritoriul României.

George Cristian Maior câştigase pe listele PSD un mandat de senator în legislatura 2004 - 2008, el fiind membru şi vicepreşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe. Totodată, senatorul Maior a fost numit din iunie 2005 preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru simplu în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Activitatea lui parlamentară a încetat a doua zi după ce preşedintele Traian Băsescu l-a numit, în 4 octombrie 2006, director al SRI.

O altă premieră constă în longevitatea mandatului lui George Cristian Maior la conducerea SRI, în ciuda numeroaselor atacuri la adresa instituţiei, lansate atât de politicienii certaţi cu legea, cât şi de presa aservită acestora. Astfel, Maior a reuşit să se menţină în funcţie vreme de şapte ani, o lună şi două săptămâni (până în prezent), doborând recordul în materie deţinut de Virgil Măgureanu, care a condus SRI timp de şapte ani şi o lună. A negociat cu succes aderarea României la NATO Între anii 2000 şi 2004, Maior a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic. Între anii 1992 şi 1997, el a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe,în următorii doi ani fiind Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. S-a născut în localitatea Cluj-Napoca, pe 16 noiembrie 1967. Este căsătorit cu fiica scriitorului Augustin Buzura şi are doi copii. Absolvent de Drept, cu master în Drept Internaţional şi Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C, din 1997 doctor în Drept Internaţional, la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca.

GEORGE CRISTIAN MAIOR, carte de vizită

Prin Hotărârea nr. 32 a Parlamentului României, George Cristian Maior a devenit cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii, la data de 4 octombrie 2006. 

În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României şi a îndeplinit, succesiv, următoarele funcţii: Preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, membru al Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi şi membru al Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat.

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

S-a născut în localitatea Cluj-Napoca în 16 noiembrie 1967. După completarea studiilor liceale la Colegiul "Gheorghe Şincai", pe care l-a absolvit în anul 1986 cu diploma în Istorie şi Literatură, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" până în anul 1991.

În anul 1992 a obţinut titlul de Master în Drept Internaţional si Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C. În 1997 i-a fost acordat titlul de doctor în Drept Internaţional, la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat: "Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg" a fost nominalizată în anul 1998 la Premiul Most acordat de UNESCO.

De asemenea, în anul 2001 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare.

George Cristian Maior a fost decorat de Preşedintele României cu distincţia Ordinul Naţional "Serviciul Credincios în Grad de Cavaler", Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Cavaler şi Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, iar guvernatorul statului Alabama i-a conferit medalia "Meritorious Service Medal of Alabama".

A publicat articole şi lucrări referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum şi la politici de apărare la nivel global.

Vorbeşte fluent limba engleză.

Este căsătorit cu Anamaria Maior şi are doi copii.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
director sri George Maior SRI
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 nov 14:35
...apărare la nivel global. Vorbeşte fluent limba engleză. Este căsătorit cu Anamaria Maior şi are doi copii. Sursa: http://www.romaniatv.net/george-maior-cel-mai-longeviv-sef-al-sri_109297.html alabama ...
18 nov 13:11
Răspunde | Votează email 0 email
Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Bani, Telefoane, Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://SmartUrl.it/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter) Manager de Fotbal Gratuit AICI:

Http://SmartUrl.it/RoML
1
EUR
4.7287
RON
21 Jun
noapte 19 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H