George Maior va fi decorat de Academia Română pentru aderarea Romaniei la NATO!

În perioada 2000 - 2004, George Maior a fost secretar de stat si şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare.

31 ian. 2022, 15:32
George Maior va fi decorat de Academia Română pentru aderarea Romaniei la NATO!

Aderarea României la NATO a fost una dintre cele mai importante realizări ale ţării noastre după revoluţia din 1989. Contextul geopolitic actual, când se retrasează poli de putere în zona estului Europei, iar Rusia îşi revendică grandoarea de altădată, arată cât de importantă este apartenenţa României la o astfel de structură militară. Ţara noastră are o umbrelă de securitatea deasupra sa în condţiile ameninţărilor venite dinstre Est. De altfel, NATO a afirmat răspicat că îşi va apăra membrii de orice agresiune, indiferent din ce parte ar veni aceasta.

Un rol extrem de important în aderarea ţării noastre la NATO l-a avut fostul director al SRI şi ambasador în SUA, George Cristian Maior, care, potrivit unor informatii ale Romania TV va fi decorat de Academia Română cu o distinctie la aproape 18 ani de la eveniment.

George Maior a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare, calitate din care a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la NATO. „Au fost, cred, cele mai complicate şi complexe negocieri pe care le-a dus România pentru realizarea unui obiectiv stragetic major – integrarea în cea mai puternică alianţă politico-militară – din istoria relaţiilor internaţionale. Au fost luni consistente de discuţii care au vizat absolut toate palierele şi dimensiunile strategice legate de apartenenţa la NATO, de la tranformarea organismului militar, o transformare radicală – imaginaţi-vă că aveam o armată de 370 de mii înainte de 1989”, declara George Maior într-un interviu pentru Mediafax in urma cu 8 ani.

NATO confirmă trimiterea de trupe în România. Europa de Est devine teatru de război, Alianţa anunţă suplimentarea numărului de nave de război şi avioane de luptă

“Eu cred că apartenenţa la o asemenea organizaţie, la un club de elită din punct de vedere strategic, militar, diplomatic, a reprezentat clar un stimulent pentru investiţiile străine, inclusiv cele americane, dar nu numai, în evoluţia economică a ţării. Apartenenţa la un teritoriu sigur, faptul că această ţară este protejată în mod fundamental de ameninţările de tip clasic sau neconvenţional prin apartenenţa la NATO a reprezentat clar un stimulent pentru investitorii străini şi, dacă vedem evoluţia investiţiilor străine post-aderare, ea reflectă şi matematic acelaşi lucru.”  mai rememora Maior ţn acelasi interviu.

De asemenea, mentionam că tot George Maior a fost cel care, din pozitia de sef al Comisiei de Aparare din Senat, a solicitat majorarea bugetului MApN, invocând angajamentele asumate faţă de NATO.

Întrebat in martie 2014 despre situatia de securitate a Romaniei in contextul respectiv al tensiunilor din acea perioada dintre Ucraina si Rusia, Maior a oferit un raspuns care la fel de bine ar putea fi valabil si astazi:  “Eu sper că nu vom ajunge la un fel de neorăzboi rece. Evident că aceste evoluţii geopolitice au implicaţii relativ la securitatea regională şi securitatea României. Nu cred că putem vorbi de o ameninţare militară directă, în schimb va trebui să fim foarte atenţi la aspecte legate de stabilitatea regională, aspecte legate de elemente de influenţare a evoluţiilor din regiune prin metode specifice serviciilor de informaţii. Deci atenţie pe linie de contraspionaj sporită, am avut de altfel din totdeauna necesitatea de a crea aici un baraj informativ solid, în această regiune, pe care, de fapt, o avem în vedere şi am avut-o întotdeaunea în vedere, şi necesitatea de a cunoaşte mai bine evoluţiile şi de a încerca să oferim prognoze vizavi de ele.”

 

George Maior a ţinut prelegeri la Centrul de Studii NATO

George Cristian Maior, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare, a susţinut, la invitaţia Centrului de Studii NATO în cooperare cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, o prelegere intitulată „Transformarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord”. Cu această ocazie, George Cristian Maior a prezentat, în faţa celei de-a treia serii de studenţi ai programului masteral „NATO Senior Executive”, principalele aspecte ale evoluţiei procesului de transformare a NATO de la Summit-ul de la Praga şi până în prezent, modalităţile de abordare a noilor concepte strategice în contextul extinderii Alianţei din primăvara anului viitor, pe fondul noilor riscuri şi provocări la adresa securităţii globale, rolul României în calitate de viitor membru cu drepturi depline al NATO, precum şi evoluţia relaţiilor NATO-UE.

 Bernd Goetze, secretar al Consiliului Nord-Atlantic,si George Maior
Bernd Goetze, secretar al Consiliului Nord-Atlantic,si George Maior (2004)

Centrul de Studii NATO funcţionează ca centru independent de studii, pregătire şi expertiză cu privire la problematica Alianţei Nord-Atlantice, sub egida academică a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Instituţia îşi propune să contribuie prin mijloace specifice la constituirea unei ‘comunităţi de securitate’, în sfera problematicii NATO, prin promovarea şi dezvoltarea, în spaţiul public românesc, a unor activităţi de informare-documentare, educare, cercetare şi consiliere.

George Maior, carte de vizită impresionantă

George Cristian Maior a devenit ambasador al României în Statele Unite pe 17 septembrie 2015. În noiembrie 2004, ambasadorul Maior a fost ales senator în Parlamentul României, unde a ocupat diverse funcții, printre care: președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională; membru al Comisiei mixte de supraveghere parlamentară a activității Serviciului de Informații Externe; membru al Comisiei Senatului pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități. Din 2000 până în 2004, a fost secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euro-Atlantică și Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naționale, unde a fost responsabil cu coordonarea dimensiunii strategice și militare a procesului de aderare a României la NATO. Ambasadorul Maior a avut activitate importantă ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe în Departamentul Tratate și Departamentul Afaceri Strategice (1992-97) și însărcinat cu afaceri al Ambasadei României în Irlanda (1997-99).

De anul trecut, George Maior este, potrivit unui decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu reşedinţa la Amman.

George Maior, întâlnire cu Victoria Nuland la final de mandat