George Scutaru: Ideea lui Victor Ponta de a emite OUG pentru conducerea TVR este stupidă

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat miercuri că PNL este dispus să-şi mobilizeze parlamentarii pentru o şedinţă a plenului reunit joi, menţionând că ideea lui Victor Ponta de a emite o OUG în cazul TVR este "stupidă", premierul dând un nou exemplu de "dedublare".

RomaniaTV.net
18 dec. 2013, 11:58
George Scutaru: Ideea lui Victor Ponta de a emite OUG pentru conducerea TVR este stupidă

„Ideea premierului Ponta de a da OUG pentru un preşedinte interimar la TVR este stupidă. Practic, ar obliga Guvernul să dea o ordonanţă pentru a acoperi chiulul colegilor din PSD despre care premierul şi preşedintele PSD ştia foarte bine. S-a ajuns în situaţia unui blocaj în activitatea TVR ca urmare a părăsirii în masă a şedinţei Parlamentului de către PSD, unde jurnalistul Rareş Bogdan era propus pentru postul de preşedinte interimar”, a declarat Scutaru.

El a menţionat că PNL este dispus să-şi mobilizeze parlamentarii pentru o şedinţă a plenului reunit pentru joi.

„Dacă într-adevăr premierul respectă parlamentarismul, ar trebui ca şef de partid să-şi convoace colegii deputaţi şi senatori pentru o şedinţă mâine în care să votăm un candidat. Grupurile PNL sunt dispuse să-şi mobilizeze parlamentarii pentru ca legea să fie respectată şi plenul Parlamentului să decidă asupra candidatului la postul de preşedinte interimar al TVR”, a susţinut Scutaru.

Liderul deputaţilor PNL l-a mai acuzat pe Victor Ponta de „dedublare” în cazul votului pentru conducerea TVR.

„Este iarăşi un exemplu de dedublare a lui Victor Ponta, pentru că pe de o parte vorbeşte ca premier de efectele asupra celor 2.000 de angajaţi din TVR ale boicotului din Parlament, iar pe de altă parte, ca preşedinte de partid chiar dânsul a girat acest boicot”, a declarat liderul deputaţilor PNL.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că îşi menţine decizia ca Guvernul să adopte, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care să permită Birourilor Reunite ale Parlamentului să numească o conducere interimară la TVR, arătând că nu există o altă soluţie.

„Aici nu este vorba de PSD şi PNL, de Crin şi de mine, ci de faptul că o instituţie publică trebuie să funcţioneze. Altfel, se închide TVR-ul”, a spus Ponta, înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a precizat că va avea o discuţie pe această temă cu liderul PNL, Crin Antonescu.

„Putem modifica legea prin ordonanţă, în sensul că, dacă nu se întrunesc camerele reunite, atunci decizia pe un termen de 45 sau 60 de zile o pot lua birourile reunite, deci, nu Guvernul (…) Asta decid birourile reunite, nu decid eu, TVR-ul nu e sub Guvern. Să găsim posibilitatea ca, luni, de exemplu, se poate cere să se întrunească din nou camerele şi dacă nu e cvorum, atunci birourile reunite, temporar, în locul plenului, să numească ele”, a explicat Ponta.

Întrebat dacă această decizie mai poate fi luată în cazul în care miniştrii liberali se opun, Ponta a răspuns” Nu se pune problema”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seara că a avut o scurtă discuţie cu premierul Victor Ponta şi i-a transmis acestuia că varianta unei ordonanţe de urgenţă în cazul TVR este inacceptabilă, propunând o nouă convocare a parlamentarilor pentru votul privind şefia televiziunii publice.

Antonescu a susţinut, într-o intervenţie la Realitatea TV, că a avut o discuţie cu Victor Ponta după ceremonia de la Cotroceni care a fost una „foarte scurtă”.

„I-am spus domnului Ponta că aşa ceva nu se face…că nu mai are rost. I-am spus că televiziunea este în momentul de faţă într-o situaţie critică, că este o instituţie decapitată şi că varianta domniei sale de a da o ordonanţă mâine mi se pare inacceptabilă. Nu putem să mai dăm a nu ştiu câta ordonanţă prin care să modificăm o lege, doar pentru că parlamentarii unui partid au fugit de la vot. Mai bine cheamă din nou parlamentarii mâine să ne pronunţăm prin vot”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a mai afirmat faptul că premierul Victor Ponta i-ar fi comunicat ministrului de Interne, Radu Stroe, în cursul zilei de luni, de două ori faptul că propunerea PNL pentru şefia TVR este agreată şi va fi susţinută în Parlament.

Nominalizarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL la conducerea SRTV, nu a fost validată, marţi de Parlament, din totalul celor 580 de membri ai celor două Camere, exprimându-şi votul 176 senatori şi deputaţi, din care 174 au votat „pentru”, iar doi „împotrivă”, astfel că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi (291).

Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care va permite Birourilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să numească o conducere interimară la TVR, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.
El a arătat că această ordonanţă va permite ca alegerea conducerii interimare să fie realizată de Birourile reunite ale celor două camere din Parlament şi nu de plen.

„Nu s-a făcut cvorum pentru numirea unui preşedinte-director general interimar la Televiziunea Română. În aceste condiţii, am discutat cu parte dintre colegii mei, miniştri, inclusiv cu noul ministru al Culturii, că tocmai a fost învestit, domnul Ştirbu, şi vreau să spun că, evident, nu putem lăsa Televiziunea Publică, peste două mii de oameni pe activităţi în desfăşurare, într-o stare, aşa, de neclaritate, mai ales că Parlamentul, probabil, nu se va mai întruni prea curând şi vroiam să comunic, o să comunic tuturor, faptul că am identificat împreună o soluţie – sigur, trebuie s-o vedem, s-o discutăm şi cu Ministerul Justiţiei – ca mâine, printr-o ordonanţă de urgenţă, să dăm posibilitatea în Legea de organizare a Televiziunii Publice ca, pe această perioadă de interimat, Bpermanente reunite ale Parlamentului, deci Biroul Senatului şi al Camerei, să numească o conducere interimară, în aşa fel încât Televiziunea şi activitatea de zi cu zi să continue. Mâine, fiind şedinţă de guvern, intenţionăm să adoptăm o asemenea ordonanţă şi, practic, nu plenul, care probabil nu va face cvorum prea curând, ci birourile permanente reunite, Senatul şi Camera, deci cei 12 membri şi preşedinţii să numească o conducere interimară până se strâng plenurile”, a spus Ponta la România TV.

Premierul a precizat că cine va conduce ca interimar TVR va fi decis de către Birourile Permanente reunite, insistând asupra faptului că, dacă marţi nu a putut fi asigurat cvorumul, probabil în perioada următoare va fi mai dificil de strâns un cvorum, o majoritate în plenurile reunite,dar că Televiziunea nu poate fă lăsată fără niciun fel de conducere, astfel că miercuri, prin această mică „modificare a legii”, pe o perioadă a interimatului va putea fi numită o conducere de către birourile reunite, care se pot strânge mult mai uşor decât plenul din peste 500 de parlamentari.

Premierul a adăugat a discutat deja pe această temă cu vicepremierul Daniel Chiţoiu, din partea PNL, şi că urmează să discute şi cu ministrul Justiţiei.