George Simion insistă cu suspendarea preşedintelui Iohannis. „Revenim cu solicitarea către PSD să susțină”

George Simion, copreşedintele AUR, a anunţat vineri că Alianţa cere sprijinul PSD pentru a susţine iniţierea procedurilor pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis. De asemenea, Claudiu Târziu, celălalt lider al AUR, consideră că moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi este doar un "exerciţiu de imagine".

28 mai 2021, 19:03
George Simion insistă cu suspendarea preşedintelui Iohannis. „Revenim cu solicitarea către PSD să susțină”

George Simion a lansat un nou atac la adresa Guvernului Cîţu despre care spune că trebui să „plece cât mai repede”. Mai mult, liderul AUR le sugerează social-democraţilor să sprijine demersul de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Mai ales după ultimele evenimente guvernul Cîțu trebuie să plece cât mai repede! Vom căuta susținerea și a altor parlamentari pentru că doar voturile noastre și ale PSD nu sunt suficiente pentru o moțiune de cenzură(jumătate plus unu din voturi). Nici jocurile de imagine de-a moțiunea făcute de PSD nu ajută:

Miercuri în Parlament guvernarea putea fi oprită din implementarea PNRR printr-o treime din parlamentari, dar PSD a votat pentru.
De asemenea revenim cu solicitarea către PSD să susțină suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis printr-un referendum național”, a scris George Simion, copreşedintele AUR, pe Facebook.

Citeşte şi: Kelemen Hunor, necruţător cu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîţu. „Va pica şi mergem mai departe”

În schimb, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea în februarie despre suspendarea lui Klaus Iohannis că nu este un demers oportun.

„Ca şi oportunitate, îmi asum ceea ce spun, nu cred că în acest moment este oportună declanşarea unei proceduri de suspendare a domnului preşedinte Klaus Iohannis. Şi din cauză de pandemie, de criză economică, context social şi din cauză de perioadă mică trecută de la alegeri. PSD a mai iniţiat o astfel de procedură”, a precizat președintele PSD, conform Ştiripersurse.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre moțiunea de cenzură: „O bulă de săpun. Noi ne bucurăm că o depun, avem ocazia să le arătăm românilor ce vor face cu resursele alocale prin PNRR”

Suspendarea preşedintelui. Ce prevede Constituţia

Articolul 95 din Constituția României

prevede că președintele poate fi suspendat ” în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.

Art. 95 – Suspendarea din funcţie

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „O să trimitem textul moţiunii de cenzură şi celor de la AUR, poate au şi dânşii adăugiri”