Nicuşor Dan a răspuns întrebărilor adresate de cei mai titraţi jurnalişti România TV, dar şi celor trimise de analişti politici şi economici şi de români care, îmn mare parte au fost legate de indexarea pensiilor şi, în general, de creşterea nivelului de trai. Printre temele esenţiale la care s-au referit întrebările s-au aflat politica externă şi internă, dar şi cea economică.
Intrebare: Cum va propuneti sa gestionati puterea executiva?
Nicusor Dan: Cred ca e o chestiune de principiu sa iti tii cuvantul. Anunti ca te duci, te duci. Eu mi-am facut programul in functie de aceste dezbateri, este a treia oara cand domnul Simion nu vine. Cel mai mare atricut al unui presedinte este numirea primului ministru. Eu am o abordare stabila, domnul Simion are una mai aventuroasa. Eu vreau sa il propun pe domnul Bolojan. Imediat dupa alegeri voi avea o discutie cu partidele pentru a vedea o formula de guvern si un program de guvernare.
Intrebare: Care este sustinerea internationala de care va bucurati?
Nicusor Dan: Mai intai vreau sa precizez ca momentan nu e o alegere de persoane, ci una de directie. Domnul SImion reprezinta directia spre Moscova si avem mesajul Maiei Sandu si al celor sapte fosti ambasadori ai SUA in Romania, a lui Donald Tusk, a partidului socialistilor europeni. Iar eu reprezint directia de stabilitate si cooperare in plan de securitate si in cel economic cu partenerii europeni si SUA. Pe domnul SImion, in afara de domnul Salvini si a presedintelui pierzator al Poloniei nu am vazut sa-l sustina cineva. Iar domnul Salvini a spus ca de cand au venit romanii in Italia a crescut numarul infractiunilor.
Intrebare: Exista o intalnire pe care ambasadorul francez a avut-o cu presedintele CCR dupa anularea alegerilor. Veti lupta in interesul romanilor sau in interesul unui alt stat?
Nicusor: Aceea a fost o discutie, nu o forma de a influenta vreo decizie. Eu voi discuta de la egal la egal cu omologii statelor partenere. Nu cred ca poate fi respectat cineva care a spus ca UE a adus Covid in Romania si altele. Exista o ingrijorare in Europa ca Romania va slabi securitatea sau cooperarea Europei in fata agresiunii rusesti. Pentru ca domnul Siimion a spus clar ca vrea sa blocheze ajutorul european pentru Ucraina, ca vrea sa blocheze programul de reinarmare al Europei etc.
Intrebare: Pe care dintre partenerii nostri va veti baza pentru a primi sprijin? Pentru ca Romania pana acum a cheltuit mai mult decat ne permiteam.
Nicusor: Este o chestiune foarte importanta si a fost o politica iresponsabila. Tinta guvernului a fost 7% deficit pe 2025 si eu inca spun ca putem sa o atingem. Am facut exercitiul asta la Primarie, timp in care am esalonat datorii, a durat aproape doi ani. Cred ca daca taiem si amanam niste cheltuieli ale statului si reusim sa colectam mai mult, sa combatem evaziunea, cred ca ne putem incadra in acest deficit. Oamenii au votat deja antisistem, cand nu au dus in turul doi niciun reprezentant al partidelor traditionale. Acum se pune problema daca alegem alternativa rationala sau pe cea irationala, care ne duce in haos. Un candidat care spune ca face nationalizare, care spune ca face alegeri anticipate. Trebuie sa ne uitam la ce au facut oamenii inainte.
Intrebare: In masura in care, in urma negocierilor internationale, rezulta ca sunt doua variante: cedari teritoriale sau continuarea razboiului pana la capat, catre ce varianta mergeti?
Nicusor: Eu sustin ca Romania a facut bine sa ajute Ucraina, alaturi de UE si de SUA. Dar nu au explicat bine oamenilor de ce e important. In eventualitatea capitularii Ucrainei, Romania si Rep Moldova ar deveni vecini cu Rusia si ar insemna sa cheltuim mult mai multi bani pentru securitate. Rusia isi doreste un guvern ucrainean care sa se supuna Moscovei, asta isi doreste Rusia. Cheltuim mai putin asa, la comun cu UE. La prima intrebare trebuie sa raspunda Ucraina si poporul ucrainean.
Intrebare: Exista o desincronizare intre SUA si Europa, agravata de razboiul comercial. Daca UE spune ca trebuie trupe de m,entinere a pacii iar SUA nu este de acord, cum ar actiona presedintele Nicusor Dan?
Nicusor: Presedintele Trump a anuntat din primul mandat ca el doreste sa reorienteze politica externa catre Asia, de aceea e important ca Europa sa isi ia in maini propria securitate. Pacea costa. Daca ne uitam in Ucraina vedem ca suntem infinit mai bine decat Ucraina, cu toata criza economica prin care trecem. Totusi, SUA continua sa sprijine Ucraina cu informatii, s-a semnat si acordul pentru mkinerale rare. Noi trebuie sa pastram si parteneriatul pe securitate cu SUA, si pe cel economic cu UE. Ne uitam de la caz la caz, vor fi chestiuni tehnice si punctuale.
Intrebare: Daca veti ajunge presedinte, cum veti vedea si sprijini dezvoltarea urbana a Romaniei, tinand cont ca trebuie sa incetam blocarea de PUZ-uri si sa dam drumul dezvoltarii?
Nicusor: Eu cred ca bucurestenii si alti romani au vazut ce inseamna dezvoltare necontrolata. Noi avem nevoie de predictibilitate pentru investitori, pentru ca multe ori un investitor mare, corect, a fugit din Romania, pentru ca altul s-a descurcat si l-a scos de pe piata. Sa puna acolo unde pune blocuri si o scoala, si o gradinitia. Cand vom avea planuri urbanistice coerente, atunci vom avea si investitori seriosi. Eu cred ca in doua-trei luni putem sa dam o lege corecta a urbanismului, pentru ca un proiect exista deja in Parlament.
Intrebare: Veti raspunde la telefoanele celor care conduc in prezent Romania? Pentru la PMB nu ati mai raspuns o perioada buna de timp.
Nicusor: Da, cand am ajuns era totul atat de disfunctional incat la cinci minute suna telefonul. Dupa ce am pus lucrurile in ordine, oamenii au inteles ca exista directori care iau decizii fara sa ma intrebe pe mine, iar acum nu mai primesc mai mult de 7-8 telefoane pe zi.
Intrebare: Cum detensionam Justitia, ca procesele sa nu mai treneze foarte mult si ce faceti cu sefii parchetelor? Veti citi dosare, va veti implica in Justitie?
Nicusor: Procesele dureaza mult pentru ca nu avem suficienti judecatori si avem alocare disproportionata. Apoi, nu exista o conexiune intre corpul de judecatori si Ministerul Justitiei, astfel incat zeci de mii de cazuri se judeca de zeci de mii de ori. Deciziile instantelor trebuie transpuse in legi si sa terminam cu repetitivitatea. Contractul social intre statul roman si specialistii din sistem a fost acesta (n.r. pensionarea la 48 de ani). Eu nu zic ca e bine, dar nu poti sa te duci in trecut. Acum am vazut păroiectul de lege care sa mareasca gradual varsta de pensionare si il sustin. Avem doua cai: fie mai aducem oamenii in sistem, fie procesele vor dura cu anii. Voi fi un presedinte care se uita la marile zone de coruptie, cum ar fi evaziunea fiscala, imobiliare, trafic de droguri, unde se confunda micul consumator cu treaficantul, si de aceea am spus ca sunt nemultumit de seful Parchetului Genral, care nu se uita in aceste parti. Trebuie specializati magistrati care sa mearga pe chestiunile astea importante.
Intrebare: Ati negociat cu cineva numirea sefului SRI? Ati fi de acord sa fie un om politic?
Nicusor: Nu am negociat. Mi-as dori sa fie cineva din zona societatii civile, in sens larg, dar cu mare experienta, pentru ca trebuie negociat cu partidele, pentru ca acesta este votat in Parlament. Nu am un nume acum, dar este o discutie in care presedintele numeste, iar Parlamentul voteaza sau nu. Ca sa fim foarte clari, serviciile au rolul lor foarte clar in societate, ele trimit informari, numai ca rolul lor trebuie sa se sfarseasca dupa ce au facut informarea. Mai departe este rolul parchetelor.
Intrebare: Cum il vedeti pe Calin Georgescu?
Nicusor: Sunt de acord ca Romania are oameni competenti, nu trebuie sa dam afara 500.000 de „paraziti”, cum a spus domnul Simion, avem batrani pe care trebuie sa-i respectam, trebuie doar sa schimbam modul de administrare a tarii.
Intrebare: Credeti ca vom avea in mandatul dvs un spital de mari arsi?
Nicusor: Cred ca da. Noi avem mai multe probleme. Nu avem destui medici in mediul rural. Apoi, desi s-au investit sume importante in sanatate, nu am avut o viziune, s-au mai facut mici corpuri la spitalele dinainte de 89. Avem o problema in sensul ca orice problema ajunge la spital, ori asta nu este eficient. Nu am reusit sa dezvoltam un lant de medici de familie, policlinici si spitale. Vin oamenii de l mari distanbte in Bucuresti, pentru ca nu gasesc specialisti., Trebuie sa definim o strategie si sa investim conform ei, impreuna cu privati, pentru ca se misca mai bine. Nu sa ducem spitalul in zona privata, ci ca, in loc ca statul sa faca studiile si sa construiasca un spital in 15 ani, sa faca un privat, dar tot serviciul sa fie al statului, intr-o cladire pentru care sa platim redevente timp de, de exemplu, 15 ani.
Intrebare: Cum veti sustine transformarea sistemului de invatamant in unul modern?
Nicusor: Di nou, calitatea procesului de educatie este mult mai slaba in rural. Trebuie sa stimulam profesorii sa mearga in rural, pentru a echilibra. Apoi este vorba de motivarea dascalilor buni si a tinerilor care vor sa devina dascali. Apoi, noi trebuie sa adaptam scoala la vremea pe care o traim. Noi am ramas cu o scoala de anii 80, in care copii sunt invatati sa repete, in loc sa mergem spre niste competente de baza, sa inteleaga situati, probleme financiare etc, astfel incat copiii sa fie pregatiti si pentru viata, si pentru piata muncii. Trebuie sa vedem si cum au facut alte tari.
In tarile la care ne uitam, unde exista firme de consultanta si trebuie sa folosim aceste competente pentru a ne dezvolta.
Intrebare: Va prefera viitorul guvern sa reduca rolul statului in companiile de stat prin vanzarea de pachete de actiuni sau prin listare sau veti prefera sa intariti pozitia statului si veti rascumpara pachete de actiuni de la investitorii care le-au cumparat?
Nicusor: Romania a promis ca va reforma conducerea companiilor de stat. Vreau sa ma intorc la trecut, din nou. Am gasit la Primarie 28 de companii municipale, din care am inchis 20, pentru ca eu cred ca statul trebuie sa se retraga din economie, mai putin in domenii strategice. Sunt pentru management privat in companii. Noi trebuie sa facem un mediu care sa atraga investiti. Si ale strainilor, si ale capitalului romanesc, si al romanilor din diaspora. Am vazut in Spania o companie care nu primise un control in 15 ani, avea un cont digitalizat pentru plata taxelor si atat.
Intrebare: Proiectul Romania Educata vedem ce a dus, aproape nimic. Considerati ca scoala romaneasca are dascali pusi doar ca sa ofere meditatii si nu-si fac treaba la clasa?
Nicusor: Cred ca avem si profesorti foarte buni, si unii care nu ar trebui sa fie acolo. Principala cauza este ca nu motivam financiar profesorii de calitate sa vina in educatie. Nu promit ca se poate face asta in 6 luni, dar in cinci ani sper sa rezolvam. Eu vorbesc de a stimula investitori sa vina in Romania, domnul SImion vorbeste despre nationalizari de firme, mai nou de case, de alegeri anticipate si referendum, lucruri care nu atrag niciu fel de investitor.
Intrebare: Va luati cu acte cu doamna Mirabela, dupa ce ajungeti la Cotroceni?
Nicusor: Mi s-a propus sa fac asta acum, repede, in campanie. Am refuzat, este un lucru personal si se va desfasura intr-un moment de liniste, in familie.
Intrebare: Cum veti putea realiza o majoritate parlamentara fara alegeri anticipate, avand in vedere ca doar cu PNL si USR, puteti avea doar 25%?
Nicusor: Am spus de la inceput, imi doresc o majoritate pro-occidentala, cu PSD, PNL, USR, UDMR si minoritatile nationale. Eu am experienta de la Bucuresti, unde am guvernat cu PNL, USR, PMP, chiar daca criticasem anterior PNL. Intr-un echilibru, am administrat bine. Nu retractez ce am spus despre PSD, dar intr-un echilibru de putere voi milita pentru directia in care trebuie sa mearga Romania. Oricum, alternativa este mult mai rea.
Intrebare: Trei persoane care credeti ca vor aduce credibilitate echipei Nicusor Dan?
Nicusior: Domnul profesor Glavan, care este deja in grupul de sustinatori ai mei.
Intrebare: George Simion v-a acuzat ca ati autorizat un miting de sprijin pentru dvs duminica seara si ca ati intentiona ca, daca el iese presedinte, sa transformati piata intr-un maidan si sa nu recunoasteti rezultatele alegerilor.
Nicusor: In ipoteza in care voi pierde, nu voi contesta. Au fost niste atacuri cibernetice, dar nu inseamna o contestare a alegerilor. Votul romanilor va stabili presedintele. Da, am autorizat un miting, am autorizat orice miting, daca nu incalca legea sau constitutia. Este un miting care va avea loc dupa inchiderea urnelor. Am avut saptamana trecuta un miting pro-european. La fel, duminica seara sunt niste oameni care vor sa demonstreze pentru Europa.
Intrebare: Cum veti rezolva problema indexarii pensiilor?
Nicusor Dan: Este o promisiune pe care au facut-o niste oameni care au promis si ca deficitul va fi mult mai mic. Ce pot sa promit eu este ca nicio pensie nu va scadea si ca, imediat dupa ce iesim din dezechilibrul economic in care suntem, vom lua masuri. Degeaba crestem pensiile, daca euro va fi 6 lei si preturile vor creste. Imediat ce stabilizam financiar Romania, acordam indexarile care sunt prevazute prin lege.
Intrebare: Nu va temeti ca ati crescut asteptarile romanilor cand ati garantat ca nu va creste TVA?
Nicusor: Legat de cresterea TVA, ar fi o masura nefericita, pentru ca ar insemna cresterea evaziunii si scaderea consumului, pentru ca ar insemna cresterea preturilor. Deci nu ar insemna o colectare de mai multi bani la stat. Si acum va raspund. Presedintele are un atribut foarte mare, acela ca numeste premierul. Inainte de a face aceasta numire, va avea o discutie tehnica cu partidele care sprijina guvernul si acolo presedintele poate pune conditii. O sa avem aceasta discutie dupa 18 mai. Eu imi asum ceea ce am declarat despre TVA.
Intrebare: De unde veti face rost de bani? Cum aducem bani la buget?
Nicusor: In alternativa George Simion, lucrurile vor fi dramatice. Totul in economie este despre incredere. Dansul vorbeste de nationalizare, ceea ce face ca orice investitor potential sa nu mai vina, iar cei care sunt deja aici sa plece. Putem sa taiem din cheltuieli. La Primarie au fost unele taieri dureroase, cum ar fi paza din parcuri sau reamenajarea unor parcuri. De aceea prfer sa nu dau acum detalii.
Intrebare: Sustineti mai mult taxarea firmelor, taxarea muncii sau a proprietatii?
Nicusor: In momentul acesta Romania are un mix din aceste taxe. Roamnia, reducandu-si cheltuielile, absorbind bani europeni, evitand marea evaziune fiscala, poate evita cresterea de taxe. Va dau un exemplu. Sunt firme care importa din spatiul comunitar, care urmeaza sa plateasca TVA nu la momentul importului, ci dupa ce vand bunurile, dar intra in insolventa si nu se mai plateste niciodata acel TVA.
Ştirea iniţială
În această seara, la România TV, televiziunea nr 1 de știri din România, are loc cea mai asteptata confruntare politica a anului. George Simion, candidatul AUR, și candidatul independent Nicușor Dan vor fi față în față în ultima dezbatere politică înaintea alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai.
Viitorul României se decide chiar în aceasta dezbatere. Viitrul României depinde de raspunsurile pe care cei doi candidați le vor da întrebărilor jurnaliștilor România TV, care au pregătit întrebări din toate domeniile vitale pentru viața fiecărui român.
La dezbaterea din această seară vor fi abordate subiecte concrete, de la salariile și pensiile populației, la consolidarea granițelor și participarea României în misiuni NATO, la planurile de relansare economică și absorbția fondurilor europene, la digitalizarea administrației și strategia națională de sănătate post-pandemie.
Fiecare replică, fiecare gest de astăzi poate fi decisiv. Lupta este atât de strânsă încât un procent poate fi diferența.
În această seară, de la ora 20, la România TV, veți afla cine are planuri concrete și cine riscă să lase România în derivă. Este o luptă la limită, iar răspunsurile din această seară pot schimba totul. De deciziile și argumentele candidaților depinde direcția în care va merge România în următorii ani.