Oamenii care ar putea răsturna Guvernul PNL. Doi parlamentari plecaţi la Pro România revin în PSD. Ce şanse are moţiunea de cenzură

Deputatul Georgian Pop se întoarce în PSD, partidul pe listele căruia a fost ales, au declarat surse politice pentru G4Media. Parlamentarul a plecat din Pro România anul trecut după ce votat pentru învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban. De asemenea, deputatul Corina Bogaciu vrea să se întoarcă în grupul parlamentar al PSD, potrivit Agerpres. Mai mult, trei deputaţi ai Partidului Forţa Naţională - Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu - urmează să activeze şi ei în grupul PSD.

RomaniaTV.net
03 feb. 2020, 09:41

Georgian Pop ar fi astfel al 233-lea parlamentar din coaliția antiguvernamentală, alături de cei 198 de parlamentari PSD, 30 de la UDMR și 4 de la Forța Națională, partidul lui Teodor Meleșcanu), notează sursa citată.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi.

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi UDMR după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, va fi citită, luni, în Parlament. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preciza că „matematic sunt 232 de voturi” în sprijinul moţiunii de cenzură și că încă au loc negocieri. Parlamentarii PSD care nu care nu votează sau lipsesc nemotivat vor fi suspendaţi din partid.

În schimb, premierul Ludovic Orban le transmite social-democraților că moțiunea de cenzură depusă de aceștia în colaborare cu UDMR nu are nici o șansă de reușită în momentul de față. Mai mult, premierul spune că ar fi ridicol ca un parlamentar PNL să o voteze. 

Moţiunea de cenzură a fost depusă, joi, de PSD, ca reacţie la faptul că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

„Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util”, au afirmat iniţiatorii moţiunii, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.

„Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în textul moţiunii.

Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.