Vreme ca în Siberia în mai multe zone. Indicele de temperatură a scăzut până la minus 51 unităţi!

Viscol puternic în mai multe zone din țară. În Gorj, utilajele de dezăpezire abia fac față, iar în Bistrița Năsăud ninge abundent. Va continua să ningă la munte și în zilele următoare, iar termometrele vor indica până la minus 20 de grade Celsius. Temperatura resimțită va fi însă mult mai mică, accentuată de vântul care atinge la rafală și 90 de km la oră.

02 feb. 2023, 08:48
Vreme ca în Siberia în mai multe zone. Indicele de temperatură a scăzut până la minus 51 unităţi!

Ger năprasnic și viscol în România. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţa, atenţionări nowcasting Cod portocaliu de viscol în zona de munte din cinci judeţe, valabile în următoarele ore.

Potrivit meteorologilor, până ora 12:00, în zona de munte a judeţelor Gorj, Vâlcea, Cluj, Caraş-Severin şi Hunedoara, la altitudini de peste 1.800 de metri, se va semnala ninsoare însoţită de vânt cu viteze la rafală de peste 90-100 km/h, care determină scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

Citește și: PROGNOZA METEO. Iarna îşi ia revanşa, se întorc ninsorile, iar temperaturile îngheaţă mercurul în termometre

 

Ger năprasnic și viscol în România. Vreme ca în Siberia în mai multe zone

Episod de iarnă severă în România. Noaptea trecută temperaturile au scăzut simțitor. La munte, frigul a fost accentuat și de vântul care a suflat cu putere.

Joi dimineață, cele mai scăzute temperaturi resimțite erau la Vf. Omu – minus 16 grade. La Țarcu se resimțeau minus 15, la Vlădeasa, la Bâlea Lac și în Călămani se resimțeau minus 14 grade, potrivit ANM.

 

Din cauza vântului, indicele de răcire a fost mult mai mic. Conform ANM, la Vlădeasa indicele de răcire era de MINUS 51 de unități. La Întorsura Buzăului și Călimani indicele de răcire a scăzut la minus 29.

Indicele de răcire (notat IR) reprezintă o măsură a temperaturii resimțite și depinde de temperatura aerului și de viteza vântului.

Citește și: Alertă meteo COD GALBEN. Meteorologii anunță trei zile de ninsori puternice și viscol

În comuna Matca din județul Galați viscolul și ninsorile au distrus peste 200 hectare de solarii. Doamna Ioana se numără printre localnicii care și-au văzut munca de-o viață ruinată în urma zăpezilor.

”E rupt tot aici, toata partea e ruptă. A inceput ninsoarea de cu seara si a nins toată noaptea si toata ziua. Zăpada era foarte grea, eu n-am apucat zapada din asta. A mai nins troieni, dar era pufoasă”, a spus femeia la România TV.

În unele locuri zăpada a ajuns sa depășească chiar și doi metri.

Din păcate legea nu este de partea localnicilor, iar autoritățile spun că nu îi pot ajuta.

”Mare lucru nu putem face din cauza legii care este data. În Ordonanta 459 din 2019 nu este specificat și pentru calamitați de zapada, este pentru inundatii”, a declarat Marin Gheorghe, primar Matca.

Și la Rânca a nins abundent. Acolo șoferii circulă cu dificultate pentru că viscolul aduce zăpada pe șosea.

 

Ger de crapă pietrele în România. Valul polar aduce temperaturi de până la minus 20 de grade

„Vorbim de un episod de iarnă autentică în zona de munte, până vineri dimineață la ora 10. Viscol, la peste 1600 de metri, zăpadă troienită.

În restul regiunilor vremea devine caldă pentru această perioada, maxime de 8-10 grade. De la acest final de săptămâna vremea se răcește semnificativ, o masă de aer rece cuprinde țară noastră, geroasă, începând de duminică dimineață, ne așteptăm la temperaturi minime între -17 și -7 grade. Urmează o săptămâna, așa cum arată estimarea, cu o vreme rece, temperaturi destul de coborâte însă precipitațiile par că se vor restrânge ca arie de acoperire.

Săptămâna viitoare contăm pe o vreme mai stabilă, precipitații mai puține, dar vorbim de această perioada geroasă în toată țară”, a spus meteorologul ANM Mihai Huștiu la Realitatea Plus.