Germania cere ca planul de ajutor pentru Turcia să fie finanţat de toate ţările din Uniunea Europeană

Guvernul german le-a cerut miercuri tuturor celor 28 de țări din UE să contribuie la finanțarea planului pentru ajutorarea Turciei în vederea primirii de refugiați sirieni, plan estimat la 3 miliarde de euro. 

02 dec. 2015, 11:15
Germania cere ca planul de ajutor pentru Turcia să fie finanţat de toate ţările din Uniunea Europeană

‘Toate țările membre trebuie să contribuie la finanțarea acestui plan de 3 miliarde de euro’, a declarat secretarul de stat pentru finanțe al Germaniei, Jens Spahn, pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung. Europa întreagă are interesul pentru un acord fiabil cu Turcia, ‘pentru că aceasta este și o problemă de solidaritate europeană’, a adăugat Spahn.

Liderii europeni și Ankara au convenit duminică asupra alocării unui ajutor de 3 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia — care a primit de una singură 2,2 milioane de refugiați sirieni — în schimbul angajamentului său de a controla mai bine frontierele sale și de a coopera în lupta împotriva traficanților care operează de pe coastele turce.

Citeşte şi Suedia s-a săturat de imigranţi şi va reloca o parte dintre ei

Modalitățile concrete pentru acordarea acestui ajutor nu au fost însă stabilite, în special în ceea ce privește împărțirea poverii financiare pe care va trebui să și-o asume fiecare țară din UE. O reuniune a miniștrilor de finanțe ai țărilor din UE este prevăzută pentru săptămâna viitoare la Bruxelles.

În timp ce Europa încearcă să ajungă la un acord cu privire la repartizarea refugiaților și imigranților, Germania, care să așteaptă să primească în jur de un milion de oameni în 2015, pledează în mod insistent pentru un mecanism permanent și nelimitat în ceea ce privește repartizarea de refugiați care fug din calea războaielor și persecuțiilor.