Germania CONDAMNĂ sistemul de tortură practicat de CIA: O încălcare GRAVĂ a valorilor democratice

Practicile de torturare ale Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), dezvăluite marţi de un raport al Senatului american, reprezintă ''o încălcare gravă a valorilor democratice'', a estimat ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu ce va fi publicat joi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

10 dec. 2014, 16:48
Germania CONDAMNĂ sistemul de tortură practicat de CIA: O încălcare GRAVĂ a valorilor democratice

”O astfel de încălcare gravă a valorilor noastre democratice şi liberale nu trebuie să se repete”, a declarat Steinmeier. El a salutat dorinţa preşedintelui american Barack Obama de a denunţa practicile respective ale CIA.

Raportul Senatului american publicat marţi relevă că programul de ‘interogare intensivă’ folosit de CIA împotriva suspecţilor de terorism după atacurile din SUA, din 11 septembrie 2001, a fost mult mai brutal decât recunoscuse iniţial agenţia americană de informaţii şi nu a dus la colectarea de date menite să împiedice alte atacuri.

Citeşte şi Polonia face Apel la verdictul dat de CEDO privind închisorile CIA

Comisia pentru Servicii Secrete din Senatul american a dat publicităţii marţi o versiune prescurtată, de 480 de pagini, a unui raport care cuprinde peste 6.000 de pagini ce documentează programul de detenţie secretă şi tratamentele la care au fost supuşi circa o sută de indivizi bănuiţi că ar fi avut legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

Citeşte şi Raportul Senatului SUA dezvăluie torturile CIA: Alimentare rectală şi privare de somn de 180 de ore

Sinteza raportului arată că, în comparaţie cu ce a recunoscut CIA iniţial, condiţiile deţinuţilor în închisorile secrete au fost mult mai dure. Deţinuţii cei mai importanţi au fost supuşi unor metode precum simularea înecului sau privarea de somn ”într-o manieră aproape continuă timp de zile sau chiar săptămâni”. ”În multe cazuri, au fost folosite cele mai agresive tehnici imediat, în combinaţie şi non-stop”, se arată în raport. „Privarea de somn a presupus stare de veghe de până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii dureroase, uneori având mâinile legate deasupra capului”.

Citeşte şi INCREDIBIL: MEDICII au fost COMPLICI LA TORTURĂ în închisorile Pentagonului şi ale CIA

CIA a reacţionat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ”eficient” şi a contribuit la înţelegerea operaţiunilor tactice şi a obiectivelor strategice ale reţelei teroriste Al-Qaida.

Preşedintele Barack Obama a afirmat că raportul îi întăreşte opinia potrivit căreia ”aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicţie cu valorile noastre ca naţiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate naţională’.