GERMANIA: Convenţia social-democrată începe negocierile cu conservatorii pentru formarea unei coaliţii

Convenţia Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, convocată duminică, a avizat cu o largă majoritate propunerea liderilor formaţiunii de a iniţia negocieri cu conservatorii cancelarului Angela Merkel în vederea alcătuirii unui guvern de coaliţie.

RomaniaTV.net
20 oct. 2013, 17:16
GERMANIA: Convenţia social-democrată începe negocierile cu conservatorii pentru formarea unei coaliţii

Convenţia social-democrată a aprobat, duminică, începerea negocierilor cu conservatorii în vederea formării unui Guvern de coaliţie cu conservatorii cancelarului german Angela Merkel
     
„Dintre cei 229 de delegaţi, 31 au votat împotrivă şi doi s-au abţinut. Ceilalţi s-au pronunţat în favoare începerii negocierilor”, a declarat liderul SPD, Sigmar Gabriel, după încheierea Convenţiei. El a avertizat însă că nu este exclus ca în timpul negocierilor cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a cancelarului Angela Merkel, şi cu Uniunea Creştin-Socială (CSU, aripa bavareză a CDU) să existe puncte de vedere atât de diferite încât să nu se ajungă la un acord.

Aceste negocieri ar putea dura o lună sau chiar mai mult, iar o eventuală înţelegere cu conservatorii va trebui să fie aprobată de cei 470.000 de militanţi ai SPD. Sigmar Gabriel a ţinut să precizeze că obiectivul cu care pleacă la negocieri este ca până la sfârşitul lunii decembrie să se formeze guvernul, dar a avertizat că acest plan ar putea să nu se concretizeze.

Conservatorii cancelarului Merkel au fost nevoiţi să propună social-democraţilor negocieri pentru formarea unei coaliţii, întrucât alegerile de pe 22 septembrie le-au adus victoria, dar nu şi majoritatea, iar negocierile cu Verzii au eşuat.

Înaintea Convenţiei de duminică, conducerea SPD s-a declarat în favoarea acestor negocieri cu alianţa CDU/CSU, dar a întocmit o listă cu cerinţele de care condiţionează semnarea unui acord cu conservatorii. Printre acestea se numără introducerea unui salariu minim interprofesional de 8,50 euro pe oră, unul dintre punctele cheie ale programului electoral social-democrat. În schimb, creşterea cotei maxime de impozitare, un alt punct esenţial în acest program, nu apare pe respectiva listă, unde mai regăsim solicitări precum creşterea investiţiilor în educaţie şi infrastructură sau introducerea unui impozit pe tranzacţiile financiare.