Germania cumpără avioane capabile să transporte arme nucleare. Achiziţie istorică, de 35 de aparate F-35A, anunţată de guvern

Germania a anunțat că va cumpăra 35 de avioane de luptă F-35A, de producţie americană, prima achiziție majoră de arme care a fost confirmată public de când cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să mărească cheltuielile de apărare ale țării sale în urma invaziei ruse a Ucrainei.

15 mart. 2022, 17:32
Germania cumpără avioane capabile să transporte arme nucleare. Achiziţie istorică, de 35 de aparate F-35A, anunţată de guvern

Avioanele F-35 vor înlocui vechea flotă Tornado a Germaniei, singurele avioane din inventarul Luftwaffe capabile să transporte bombe nucleare americane, care sunt depozitate în țară în cazul izbucnirii unui război în Europa. Departamentul de Apărare al SUA a declarat la începutul acestui an că F-35A ale Forțelor Aeriene ale SUA din Europa vor fi certificate să desfășoare bombe nucleare înainte de 2023.

F-35 vine în trei versiuni, A, B și C, doar F-35A fiind echipat cu capabilități nucleare.

Avioanele de luptă vor reprezenta un upgrade semnificativ pentru Germania. Avioanele Tornado, care sunt în serviciu activ din anii 1980, vor fi scoase treptat din uz p-nă în 2030, deşi sunt capabile să transporte arme nucleare americane sunt cvnsiderate de multă vreme o opțiune depășită în războiul modern.

Citeşte şi Ministrul Economiei și al Energiei din Germania explică de ce nu va opri importurile de gaze și petrol din Rusia: „O să suferim noi mai mult decât Putin! Mulți nemți o să ajungă în sărăcie!”

Achiziționarea acestor avioane vine în contextul mai larg al unei schimbări enorme în strategia de apărare a Germaniei, din ultimele trei săptămâni, după invazia Rusiei în Ucraina. Cancelarul Scholz a vorbit despre creșterea cheltuielilor de apărarea de la 47 de miliarde de euro în 2021, la 100 de miliarde de euro în 2022, spunând că Germania „va trebui să investească mai mult în securitatea țării noastre pentru a ne proteja libertatea și democrația”.

Creșterea cheltuielilor militare va face din Germania cea mai bine finanțată armată din Europa de Vest.

Citeşte şi „Germania, Ungaria şi Italia s-au făcut de ruşine!”. Fostul preşedinte al Consiliului European critică ţările care au blocat sancţiunile dure împotriva Rusiei