Germania încearcă să împace Polonia după ce i-au fost cerute despăgubiri pentru victimele din Al Doilea Război Mondial. Varșovia pretinde de la Berlin 1.300 de miliarde de euro

Ministrul german de Externe încearcă să convingă Polonia să ajungă la un compromis în ce privește despăgubirile cerute pentru distrugerile provocate în Al Doilea Război Mondial.

04 oct. 2022, 09:15
Germania încearcă să împace Polonia după ce i-au fost cerute despăgubiri pentru victimele din Al Doilea Război Mondial. Varșovia pretinde de la Berlin 1.300 de miliarde de euro

Annalena Baerbock vrea să convingă guvernul de la Varşovia să ajungă la un compromis în ceea ce privește despăgubirile după Al Doilea Război Mondial.

Citește și Germania exclude extinderea NATO spre est, în viitorul apropiat. Anunţ important făcut de ministrul de Externe de la Berlin

Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a semnat o cerere oficială pentru a începe discuţiile privind despăgubirile de război, document care va fi predat Ministerului de Externe german.

”Această notă exprimă convingerea că părţile ar trebui să ia măsuri imediate pentru o soluţionare juridică şi materială finală, cuprinzătoare şi permanentă a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din 1939 până în 1945”, a spus Zbigniew Rau.

Șefa diplomației germane s-a deplasat luni, în Polonia pentru sărbătorirea Zilei Unităţii Germane la ambasada ţării sale. Marţi, ea se va întâlni cu omologul său polonez pentru discuţii.

Berlinul consideră că problema a fost deja soluţionată şi că dosarul este închis, de aceea guvernul german se opune cererii pentru despăgubiri şi invocă Tratatul Doi-plus-Patru din 1990 cu privire la consecinţele de politică externă ale unificării Germaniei.

Reunificarea germană din 1990 era ”de neconceput fără curajoşii polonezi care cu hotărâre au intrat în grevă, au luptat şi au manifestat pentru libertate”, a spus şefa diplomaţiei germane, care a adoptat un ton extrem de conciliant.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproximativ șase milioane de polonezi, dintre care trei milioane de evrei, au fost uciși, iar Varșovia a fost ștearsă de pe fața pământului în timpul răzvrătirii din 1944, când au murit circa 200.000 de civili.

Conducerea comunistă a Poloniei a renunțat în anul 1953, la toate pretențiile privind despăgubiri de război la presiunile Uniunii Sovietice, care dorea să scape Germania de Est, tot un satelit al URSS, de orice datorii.

Partidul naționalist de guvernământ de la Varșovia spune că acea înțelegere nu este validă, deoarece Polonia nu a putut să negocieze pentru compensații.  Încă din 2015, subiectul compensațiilor de război se află pe agenda partidului, iar statutul Poloniei de victimă a războiului a devenit o temă centrală pentru apelul la naționalism.

Din cauza poziției Poloniei cu privire la acest subiect, relațiile dintre cele două state s-au răcit.

Citește și Germania blochează ajutorul de 9 miliarde de euro către Ucraina. Decizia ministrul de Finanţe de la Berlin şochează UE