Germania îşi mobilizează armata pentru a facilita primirea solicitanţilor de azil

Peste 6.000 de militari germani sunt mobilizați pentru a ajuta la primirea solicitanților de azil, dublul forțelor desfășurate în străinătate, iar arma își va continua efortul 'pe termen lung', a anunțat miercuri Ministerul Apărării.

04 nov. 2015, 11:42
Germania îşi mobilizează armata pentru a facilita primirea solicitanţilor de azil

„Ajutorul pentru refugiați devine o importantă sarcină suplimentară pentru militarii Bundeswehr”, a precizat, într-un comunicat, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, în contextul în care Germania se așteaptă să primească între 800.000 la un milion de solicitanți de azil în acest an.

Pentru a-i ajuta pe angajații din structurile de primire, peste 6.000 de militari sunt deja implicați full-time în 83 de proiecte diferite, comparativ cu 2.900 de soldați angajați în operațiunile armatei în străinătate, potrivit Ministerului Apărării, informează Agerpres.

La aceasta s-ar putea adăuga, zilnic, ‘mai multe sute’ de persoane care pot fi mobilizate pentru sarcini punctuale în cele 16 landuri germane, de la construcția de centre de primire la transportul de persoane și materiale.

Angajamentul armatei era prevăzut până acum „pe termen scurt și la cererea” structurilor copleșite de sarcini, însă ministerul se așteaptă la o implicare de durată, pentru a prelua în grijă gestionarea anumitor centre de primire și înregistrarea de nou-veniți.

Citeşte şi Germania şi partenerii săi de coaliţie NU se ÎNŢELEG în privinţa gestionării valului de migranţi

Începând cu mijlocul lunii noiembrie, centrul de instruire de cadre al Bundeswehr situat la Koblenz (vest) va propune stagii specifice destinate pregătirilor pentru primirea de imigranți, precizează comunicatul.

Armata germană lucrează și cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) la elaborarea de ‘unități de locuire modulabile’ care să le permită familiilor, precum și femeilor și copiilor izolați, să beneficieze de o ‘sferă privată’ în hangarele și sălile de sport rechiziționate și transformate în centre de primire.

Armata va testa aceste module într-unul din cele două centre pe care le gestionează direct, la Erding (sud), pentru a asigura în special rezistența lor la incendii.

Ministerul Apărării s-a angajat la 8 octombrie să furnizeze 40.000 de locuri suplimentare în centrele de primă primire și de repartiție a persoanelor. Centrele sale bavareze de la Erding și Feldkirchen (sud) ar urma să găzduiască împreună în cele din urmă 10.000 de persoane.