Germania nu se aliniază deciziei Comisiei Europene. Va importa cel puțin încă 10 ani gaz din Rusia, în ciuda conflictului militar din Donbas

Strategia Comisiei Europene, de oprire a importurilor de gaze din Rusia, are mari șanse de eșec. Germania, stat dependent de gaz rusesc în proporție de 80%, a anunțat deja că vrea să importe gaze de la Moscova pentru încă zece ani. 

19 mai 2022, 08:48
Germania nu se aliniază deciziei Comisiei Europene. Va importa cel puțin încă 10 ani gaz din Rusia, în ciuda conflictului militar din Donbas

Germania are mai degrabă o poziție dihotomică în privința parteneriatului cu Rusia. Pe de o parte, susține că-și dorește reducerea dependenței de piața din Federația lui Vladimir Putin, pe de altă parte afirmă că vrea să plătească în ruble importurile pentru încă un deceniu.

Cele mai recente declarații în acest sens vin de la grupul german Uniper SE, unul dintre cei mai mari cumpărători germani de gaz rusesc, care are încheiate contracte pe termen lung cu Gazprom PJSC. Klaus-Dieter Maubach, directorul general al companiei, a anunțat la Adunarea Generală a companiei că firma nu va extinde contractele și nu va demara altele.

Anunțul nemților a fost făcut în contextul în care Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenței Europei de petrol și gaz rusesc până în anul 2027. Astfel, va fi accelerată tranziția la „energia verde”.

 

Vladimir Putin a stabilit condițiile, în contextul conflictului militar din Donbas

 

În replică, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia să-și deschidă un cont la Gazprombank, pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale. Astfel, aceste fonduri vor fi convertite în ruble ruseşti.

Uniper se bazează pe Rusia pentu mai mult de jumătate din cantitatea de gaze naturale de care are nevoie, conform contractelor încheiate pe termen lung. De la debutul conflictului militar din Donbas, Ucraina, cantitatea de gaz rusesc importat nu s-a modificat.

Colaborarea dintre Compania Uniper și Gazprom a funcționat mereu în parametri optim, a transmis Klaus Maubach.

„Până acum, Gazprom a fost un furnizor fiabil”, a declarat oficialul companiei germane, potrivit presei internaționale.


loading...
Partenerii noștri