Germania, principala piaţă pentru exporturile româneşti de mobilă

115.000 de persoane din 120 de ţări au vizitat în acest an târgul internaţional de mobilă de la Köln, IMM, care şi-a închis porţile duminică seara.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 21:46
Germania, principala piaţă pentru exporturile româneşti de mobilă

„Târgul a fost pe măsura aşteptărilor, suntem foarte mulţumiţi”, a declarat preşedintele Asociaţiei producătorilor de mobilă germani (VDM), Elmar Duffner, agenţiei de ştiri dpa. Asociaţia estimează o creştere a vânzărilor în acest sector cu 2 sau 3 procente în 2012. Anul trecut, industria germană de mobilă a realizat o cifră de afaceri de 16,7 miliarde de euro.

 

În acest an la IMM Köln şi-au prezentat produsele peste 1100 de expozanţi din 54 de ţări. Trendul este clar : ” Întoarcerea la natură „. Căutată este, mai ales, mobila din lemn masiv, cu finisaj ecologic, suprafeţe mătăsoase, forme organice, aspect confortabil. Unele soluţii mi s-au părut cu adevărat ingenioase şi impresionante.

 

Lemnul reciclat – ecologie şi design

 

Producătorul german „Bauholz”, de pildă, foloseşte material uzat de construcţii (în germană „Bauholz”), provenit de la foste schele. Piesele sunt în întregime naturale, lucrate de mână, au un design plăcut şi reprezintă mai mult decât o simplă reciclare a lemnului. După principiul „upcycling”, lemnul capătă nu doar o nouă ci şi o mai frumoasă înfăţişare.

 

Şi compania italiană „Riva 1920” avertizează că resursele nu sunt inepuizabile. Fraţii Riva, care conduc destinele firmei italiene fondate în 1920 de bunicul lor, Nino Romano, lucrează cu câţiva dintre cei mai apreciaţi designeri la ora actuală. Lemnul, finisajul, designul sunt o adevărată delectare pentru ochi. Aspectul ecologic, durabil, funcţionalitatea şi confortul joacă de asemenea un rol important. „Riva 1920” foloseşte cu precădere lemn de cedru, alături de Kauri – un lemn vechi de câteva zeci de mii de ani din Noua Zeelandă şi piloni vechi de pe canalele veneţiene -„Briccole”. Şi aceasta o cale de reciclare a materiei prime.

 

Interesante au fost şi produsele prezentate de firma bosniacă „Artisan”, nominalizată pentru German Design Award 2012 – din lemn masiv, de pildă nuc, cu forme rotunde şi suprafeţe mătăsoase. „Iubim lemnul”, este deviza producătorilor de mobilă bosniaci.

 

Unele firme ralizează mobilier şi accesorii din pâslă, confecţionată din lână de oaie. Aşa de pildă producătorul german „HEY SIGN”, a cărui deviză e „Keep wool!” Fetru durabil în culori foarte vii.

 

România la IMM 2012

 

Firmele româneşti, 19 la număr în acest an, şi-au prezentat produsele la Köln în cadrul unui stand naţional, cu o suprafaţă mai mare decât în anii precedenţi: „Famos”, „Ecomatrix”, „Szél Mob”, „Simex Grup”, „Rus Savitar”, „Casa Rusu”, „DIS” (Durieux), „Quadra Invest” (European Heritage), „Alro International”, „Badex”, „Foros”, „Mobexport”, „Tehnoforest Export”, „Transilvania Production”, „Industry Transilvan”, !Zetam PLM”, „Silvarom”, „Simausrom”, „Verbelco”.

 

Potrivit reprezentantei Asociaţiei producătorilor de mobilă din România, Gabriela Chişe, Germania reprezintă principala piaţă de export pentru firmele de specialitate româneşti, vânzările de anul trecut ridicându-se la 300 de milioane de euro.

 

Die rumänische Firma Famos auf der Möbelmesse imm Köln 2012. Foto: Medana Weident.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Mobilier din lemn masiv, prezentat de firma „Famos” la IMM KölnCei mai mulţi expozanţi români nu participă pentru prima oară la prestigiosul târg kölnez. „Famos”, de exemplu, expune deja pentru a 20-a oară la IMM. Pentru firma din Odorheiu Secuiesc, prezenţa la acest târg este foarte importantă, nu în cele din urmă şi pentru că Germania reprezintă principala piaţă de export. Mobilierul de interior, destinat în proporţie de peste 98 la sută exportului, este vândut şi pe piaţa suedeză, olandeză şi belgiană. Firma se bucură de o îndelungată tradiţie, datând din 1948. Citește articolul