Germania promite arme moderne ţărilor din Europa de Est care îi trimit Ucrainei arme vechi. Explicaţia lui Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercuri livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina.

06 iul. 2022, 23:50
Germania promite arme moderne ţărilor din Europa de Est care îi trimit Ucrainei arme vechi. Explicaţia lui Olaf Scholz

Guvernul „a concretizat acum aceste acorduri cu mai multe state care prevăd că ele vor fi legate direct de livrări” de arme către Ucraina, a declarat miercuri cancelarul german în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri din Bundestag, fără a furniza alte detalii. Potrivit planului, partenerii est-europeni care trimit arme din epoca sovietică Ucrainei vor primi livrări de arme din Germania în schimb. Justificarea este că ar fi mai uşor pentru soldaţii ucraineni să utilizeze echipament din epoca sovietică, cu care sunt obişnuiţi, în loc de arme moderne occidentale.

Germania a purtat convorbiri cu Republica Cehă, Grecia, Polonia şi Slovenia asupra acestor acorduri. „Am investit multă energie pentru ca asta să se întâmple„, a spus Scholz, adăugând că implementarea va avea loc în următoarele săptămâni.

Citeşte şi Ucraina a trecut la alt nivel şi ţinteşte cu arme de înaltă precizie. Tancurile ruseşti distruse în război sunt prezentate acum în expoziţii în Europa

Între timp, cancelarul nu a comentat asupra solicitării opoziţiei ca Germania să livreze direct Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie şi de aprovizionare.

În schimb, el a confirmat că Germania va furniza doar tipurile de arme pe care alţi aliaţi ai Ucrainei le trimit. „Este o decizie de leadership pe care am luat-o împreună„, a spus el.

Citeşte şi Iohannis, reacție după ce a recunoscut că România a trimis arme Ucrainei, în secret: „Asta e strategia noastră”


loading...