Germania s-a săturat de imigranţii afgani. Puţini dintre ei vor mai primi statutul de refugiaţi

Ministrul german de Interne avertizează refugiații afgani că puțini dintre ei vor putea rămâne în Germania.

28 oct. 2015, 16:47
Germania s-a săturat de imigranţii afgani. Puţini dintre ei vor mai primi statutul de refugiaţi

Numărul ridicat al afganilor care cer statutul de refugiat în Germania este ‘inacceptabil’, a apreciat miercuri ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, îndemnându-i totodată pe tinerii afgani să rămână țara lor natală pentru a o reconstrui, relatează agențiile AFP și EFE, citatte de Agerpres.

După Siria, Afganistanul este a doua țară de origine a migranților care cer azil în Germania, a precizat Thomas de Maiziere la o conferință de presă dedicată ultimelor evoluții ale crizei provocate de valul de migranți veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. El a subliniat că numărul mare al migranților afgani nu i se pare justificat, în condițiile în care pentru stabilizarea Afganistanului s-au depus multe eforturi, inclusiv de către Germania.

Prin urmare, oficialul german a avertizat solicitanții de azil afgani că ‘nu pot aspira toți să rămână în Germania’, anunțând totodată că se vor purta negocieri cu guvernul de la Kabul pentru repatrierea celor a căror cerere de azil este respinsă.

Citeşte şi Autorităţile suedeze nu mai fac publice adresele centrelor de primire a refugiaţilor din cauza incendierilor

Thomas de Maiziere a admis că în Afganistan există în continuare probleme de securitate, dar acestea variază mult de la o regiune la alta și pe ansamblu aceste probleme nu pot explica un aflux atât de mare de refugiați.

Pe de altă parte, el a confirmat că de la începutul anului au fost expulzați din Germania către țările lor de origine circa 11.000 de migranți a căror cerere de azil a fost respinsă, iar alți circa 27.000, proveniți mai ales din Balcani, au fost înștiințați că trebuie să părăsească Germania.

În urma acuzațiilor că a încurajat afluxul de refugiați prin promovarea unei politici de deschidere față de imigranții extracomunitari, în special cei sirieni, guvernul de la Berlin a luat deja câteva decizii pentru stăvilirea acest val migrator, astfel că duminică a intrat în vigoare un prim pachet legislativ ce prevede în principal măsuri pentru grăbirea examinării cererilor de azil, dar și a expulzării celor cărora li s-a respins cererea, precum și reducerea ajutoarelor sociale pentru acești migranți