Germania şi Franţa vor să consolideze rolul militar al Uniunii Europene

Germania și Franța și-au prezentat luni viziunea asupra unui rol militar consolidat al Uniunii Europene (UE), a cărui necesitate a fost evidențiată mai ales în urma atacurilor teroriste din Europa din ultimele 18 luni.

12 sept. 2016, 16:30
Germania şi Franţa vor să consolideze rolul militar al Uniunii Europene

Berlinul și Parisul au publicat un document comun înaintea summitului extraordinar al UE de la Bratislava care va avea loc vineri. Documentul include elaborarea unor planuri pentru crearea unor cartiere generale ale misiunilor UE și desfășurarea de summituri periodice consacrate politicii de apărare și securitate europene.

”Este momentul pentru întărirea solidarității noastre și a capacităților de apărare europene, pentru a ne proteja granițele și cetățenii Uniunii Europene mai eficient”, se menționează în documentul de șase pagini.

Citeşte şi Ministrul Apărării către tinerii militari: Contextul de securitate, mai complicat decât oricând după 1989

De asemenea, se propune o mai bună cooperare între UE și NATO pentru combaterea amenințărilor comune la adresa securității, inclusiv în mediul online, și o îmbunătățire a schimbului de imagini din satelit în vederea protejării eficiente a granițelor externe ale UE.

”Obiectivul este o uniune europeană și în domeniul apărării. Nu este vorba despre concurență cu NATO, ci despre nevoia de a avea o Europă mai puternică. Dacă așteptăm euroscepticii, atunci vom merge doar înapoi”, explica în urmă cu câteva luni un oficial guvernamental german.