Germania şi Tunisia au semnat un nou acord privind migraţia

Germania și Tunisia au anunțat vineri semnarea unui nou acord asupra imigrației, în timpul unei vizite întreprinse de cancelarul federal Angela Merkel la Tunis, la câteva săptămâni după tensiunile din jurul cazului Anis Amri, presupusul autor al atentatului de la Berlin din 19 decembrie anul trecut, informează AFP.

03 mart. 2017, 14:14
Germania şi Tunisia au semnat un nou acord privind migraţia

‘Această convenție a fost semnată ieri’ (joi) de cele două țări. Ea ‘va mulțumi Tunisia și va mulțumi Germania’, a declarat președintele tunisian Beji Caid Essebi, într-o conferință de presă susținută alături de Angela Merkel. Acordul ‘nu aduce atingere suveranității Tunisiei sau unei alte țări’, a dat el asigurări.

La rândul său, cancelarul german a precizat că acest nou acord prevede în mod concret ca cererile pentru identificarea de către Berlin a tunisienilor ale căror solicitări de azil au fost respinse să primească un răspuns ‘în cel mult 30 de zile’.

Această problemă s-a aflat în centrul controversei asupra dosarului tunisianului Anis Amri, presupusul autor al atacului din 19 decembrie asupra un târg de Crăciun la Berlin, soldat cu 12 morți.

Citeşte şi Suedia, prima ţară europeană care acordă azil tuturor solicitanţilor sirieniGermania şi Tunisia semnează un acord privind migraţia

Autoritățile tunisiene au fost acuzate că blocaseră o bună parte din anul 2016 repatrierea lui Amri. Acestea și-au susținut bunele intenții, dezvăluind că procedurile de identificare erau lungi și necesare.

Acordul ‘vizează circa 1.500 de tunisieni’, ale căror cereri de azil au fost respinse de Germania, și ‘consulatele tunisiene din Germania vor lua măsuri pentru a permite identificarea lor’, a precizat Caid Essebsi.

După întrevederea cu șeful statului tunisian, Angela Merkel urmează să susțină un discurs în fața parlamentului de la Tunis, după care va avea o întâlnire cu oameni de afaceri tunisieni.


loading...