Germania vrea restricţii de Paşte şi propune interzicerea călătoriilor. Ce alte decizii mai ia Angela Merkel

Germania vrea să prelungească, cel puţin până pe 28 martie, izolarea impusă în lupta împotriva Covid-19 şi, totodată, să relaxeze începând de luni restricţii cu privire la adunări private.

02 mart. 2021, 18:19
Germania vrea restricţii de Paşte şi propune interzicerea călătoriilor. Ce alte decizii mai ia Angela Merkel

Potrivit unui proiect al unui acord între cancelarul Angela Merkel şi miniştrii-preşedinţi ai celor 16 landuri, care va fi dezbătut miercuri, începând de la 8 martie urmează să fie autorizate adunări de maximum cinci persoane care provin din două gospodării familiale, fără copii în vârstă de până la 14 ani. În prezent, limita acestor adunări este de două persoane în Germania.

Vânzătorii de flori, librăriile, magazinele de grădinărit, saloanele de tatuare şi masaj ar putea, de asemenea, să îşi reia activitatea săptămâna viitoare, după cum transmite Deutsche Welle.

În cadrul viitoarei reuniuni de miercuri, Merkel şi conducătorii landurilor urmează să stabilească la ce nivel de incidenţă pe o perioadă de şapte zile vor putea să fie relaxate sau înăsprite restricţiile.

Citeşte şi Numărul de cazuri de coronavirus creşte îngrijorător. Germania are cel mai mare număr de infecţii din ultimele trei săptămâni, Ucraina a raportat un salt de 40% într-o singură zi

În acest sens, în proiectul de acord sunt evocate două ipoteze – 35 sau 50 de contaminări la 100.000 de locuitori.

În acest document, autorităţilor li se propune să recomande evitarea oricărei deplasări în interiorul sau în afara frontierelor în timpul vacanţei de Paşte – cu excepţia unor adunări familiale mici.

Citeşte şi Un crematoriu din Germania lucrează non-stop. Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele

În acelaşi timp, guvernul german nu se mai poate baza pe susţinerea publicului în ce priveşte măsurile stricte antipandemie, după două luni şi jumătate de lockdown total, relevă un sondaj comandat de dpa. Doar 26% dintre cei chestionaţi de YouGov au afirmat că susţin continuarea actualelor măsuri ce vizează limitarea infectărilor cu noul coronavirus, 9% fiind chiar în favoarea unui răspuns mai strict.

Majoritatea respondenţilor s-au pronunţat însă fie pentru relaxarea restricţiilor (43%), fie pentru revenirea completă la normalitate (17%), potrivit sondajului. Este pentru prima dată de la introducerea măsurilor dure de „închidere”, la jumătatea lui decembrie anul trecut, când un sondaj YouGov nu arată o majoritate pentru susţinerea lockdownului, notează dpa.

La începutul acestei carantine, 73% dintre cei chestionaţi au sprijinit restricţiile impuse, care au cuprins închiderea magazinelor „neesenţiale” şi a şcolilor, precum şi a restaurantelor, hotelurilor şi centrelor culturale şi de divertisment.

Majoritatea celor 16 landuri germane au optat pentru redeschiderea treptată a şcolilor, în ultimele săptămâni, iar luni, saloanele de coafură s-au redeschis în toată Germania, în urma discuţiilor de la 10 februarie dintre cancelarul german Angela Merkel şi premierii landurilor, la care s-a convenit asupra menţinerii celorlalte măsuri de închidere.

Următoarea reuniune a liderilor germani este prevăzută pentru miercuri şi este de aşteptat să se discute noi paşi de relaxare.

Germania a reuşit să ajungă la o scădere semnificativă a numărului de infectări raportate zilnic faţă de vârful celui de-al „doilea val” înregistrat în ultima parte a anului trecut, deşi în ultimele săptămâni progresele s-au încetinit, odată cu depistarea noilor variante de coronavirus, menţionează dpa. În acelaşi timp însă, guvernul a fost criticat pentru gafele strategiei de vaccinare şi întârzierile campaniei de testare rapidă.


loading...
Partenerii noștri