Germania vrea să scoată termenul „rasă” din Constituţie. Cum justifică Ministerul Justiţiei de la Berlin această decizie

Ministerul Justiţiei din Germania a făcut o propunere concretă privind ştergerea termenului de „rasă” din Constituție. Conform acestei propuneri, articolul 3 al Constituţiei de facto germane, Grundgesetz, nu va mai interzice discriminarea unei persoane din cauza „rasei” sale, ci „din motive rasiale”.

03 feb. 2021, 16:32
Germania vrea să scoată termenul „rasă” din Constituţie. Cum justifică Ministerul Justiţiei de la Berlin această decizie

Propunerea în acest sens, dar care încă nu a fost convenită cu guvernul federal, a fost trimisă marţi de minister mai multor asociaţii, care ar urma să formuleze o opinie până vineri. În prezent, Articolul 3 afirmă că „nimeni nu poate fi discriminat şi nu poate primi tratament preferenţial pe criterii de sex, origine, rasă, limbă, ţară şi loc de origine, credinţă, opinii religioase sau politice. Nimeni nu poate fi discriminat pe motiv de dizabilităţi”.

Interzicerea discriminării a apărut pe fundalul nazismului, notează dpa. „Astfel, Legea fundamentală foloseşte termenul nu ca recunoaştere a ideologiilor rasiale, ci pentru a se distanţa de acestea. Totuşi, trebuie notat că prin însăşi utilizarea acestui termen, ideologiile asociate cu el, deşi sunt respinse de Legea fundamentală, pot rămâne prezente”, a menţionat Ministerul german al Justiției în proiect. Or, distanţarea legii fundamentale a ţării de astfel de idei ar trebui exprimată mai ferm, cu o nouă formulare, consideră Ministerul Justiţiei.

Citeşte şi Germania, restricţii de călătorie. Îşi închide porţile în faţa mai multor ţări, din cauza noilor tulpini de Covid-19

În Germania se discută de câteva luni de o reformă a Constituţiei, dar aceasta este considerată problematică din punct de vedere juridic, existând temeri că o revizuire ar putea slăbi nivelul de protecţie pentru persoanele avute în vedere.

Potrivit Ministerului Justiţiei, propunerea actuală menţine nivelul de protecţie. Alternativa de a înlocui cuvântul „rasă” cu „etnicitate” a fost respinsă de ministrul justiţiei, Christine Lambrecht, întrucât termenul „etnicitate” nu poate fi definit în mod clar. „Pe de altă parte, la fel ca termenul ‘rasă’, ar putea promova ideea că există grupuri de populaţie care pot fi separate clar de celelalte”.

Amendarea Constituţiei trebuie aprobată de o majoritate de două treimi în camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, precum şi în camera superioară, Bundesrat, iar partidele guvernamentale vor avea nevoie de susţinere şi din partea opoziţiei.

Citeşte şi Capsule de dormit cu încălzire şi panouri solare pentru oamenii străzii din Germania. Cum arată adăposturile futuriste