GEST GREU DE ÎNŢELES. Au ratat BAC-ul pentru că au încercat să copieze, deşi nu puteau pica

Opt candidaţi au fost eliminaţi din examen, luni, în prima zi a Bacalaureatului, după ce au fost prinşi cu telefoanele mobile asupra lor sau au apelat la materiale de ajutătoare. În a doua zi de examen, au fost eliminaţi şase elevi, după ce patru dintre ei au fost surprinşi având asupra lor telefoane mobile, iar alţi doi au încercat să copieze, informează Ministerul Educaţiei. Gestul lor este greu de înţeles ţinând cont la aceste probe nu se poate pica.

RomaniaTV.net
12 iun. 2012, 12:43
GEST GREU DE ÎNŢELES. Au ratat BAC-ul pentru că au încercat să copieze, deşi nu puteau pica

Candidaţii eliminaţi participau la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română. Cei prinşi cu telefoane mobile asupra lor erau în centre de examen din Bucureşti şi din judeţele Constanţa şi Neamţ, iar cei care au încercat să copieze, în judeţele Brăila (doi), Gorj şi Tulcea.

Încercarea lor de a copia este greu de înţeles şi asta pentru că, potrivit metodologiei, rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limbamaternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelurile de competenţă sunt descrise în grilă prin descriptori calitativi.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de Bacalaureat. Calificativul pe care elevii îl obţin la probele orale poate conta doar în anumite situaţii şi anume la departajarea în cazul admiterii în învăţământul universitar.
 
Astfel, unele facultăţi, cum ar fi, de exemplu, Sociologia din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, iau în calcul rezultatul acestor probe ca şi criteriu de departajare în situaţia în care doi candidaţi au aceeaşi medie. Aceeaşi poveste este şi la Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. 

Potrivit metodologiei Bacalaureatului, este interzisă intrarea în sala de examen cu orice fel de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.) care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

La probele orale, subiectele cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru Bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Proba A se evaluează după mai multe competenţe:

  • înţelegerea textului;
  • exprimarea si argumentarea unui punct de vedere;
  • organizarea discursului;
  • adaptarea la situaţia de comunicare;
  • utilizarea limbii literare.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2012 a început, luni, la ora 12.00, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) ce se va desfăşura în intervalul 11-13 iunie.

În perioada 13-15 iunie, va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, candidaţii urmând să susţină proba la limbile croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană.

Evaluarea competenţelor digitale se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 25 şi 27 iunie.

VEZI ce urmăresc profesorii la proba de competenţe orale la limba română

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat încep în 2 iulie cu testarea la limba şi literatura română. Candidaţi vor susţine apoi, în 3 iulie, proba scrisă de limba şi literatura maternă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului şi în 6 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.

În 8 iulie, vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile.