Gest nebunesc în războiul din Ucraina. Militarii ruşi ar fi furat materiale radioactive letale de la Cernobîl

Autorităţile din Ucraina susţin că militarii ruşi care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat substanţe radioactive din laboratoarele de cercetare. Unele dintre materiale pot fi letale şi deocamdată nimeni nu ştie au fost duse.

10 apr. 2022, 17:59
Gest nebunesc în războiul din Ucraina. Militarii ruşi ar fi furat materiale radioactive letale de la Cernobîl

Gest nebunesc în războiul din Ucraina. Unii dintre militarii ruşi care s-au expus la un nivel „şocant” de radiaţii ar putea avea mai puţin de un an de trăit, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, potrivit BBC.

Potrivit autorităţilor ucrainene, trupele ruse au pătruns într-un depozit al bazei de cercetare Ecocentre de unde au furat 133 de substanţe cu radioactivitate ridicată.

„Chiar şi o mică parte a acestei activităţi este mortală dacă este tratată neprofesionist”, a transmis Agenţia de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a centralei de la Cernobîl.

Citeşte şi: Eroare de proporţii a Rusiei. Greşeala care riscă să omoare sute de soldaţi la Cernobîl

Experţii ucraineni au mai precizat că locul în care au fost duse substanţele furate este în prezent necunoscut.

La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, a declarat că soldaţii ruşi s-au expus la o cantitate ”şocantă” de radiaţii nucleare, afirmând că unii dintre ei ar putea avea mai puţin de un an de trăit, notează News.ro.

”Au săpat pământ gol contaminat cu radiaţii, au colectat nisip radioactiv în saci, au respirat acest praf”, a declarat Gulashchenko pe Facebook, vineri, după ce a vizitat zona de excludere de la Cernobîl.

Citeşte şi: Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. Au dormit în ele, iar greşeala le-a fost fatală unora dintre ei