Gest simbolic: Preşedintele Greciei renunţă la salariu

Preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, a decis să renunţe la salariul său, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor Evangelos Venizelos, salutând un gest "simbolic".

RomaniaTV.net
15 feb. 2012, 13:18
Gest simbolic: Preşedintele Greciei renunţă la salariu

„Preşedintele republicii mi-a cerut, în calitate de ministru al Finanţelor, să pun în funcţiune toate procedurile adecvate pentru a renunţa la salariul său”, a declarat Venizelos în urma unei întâlniri cu şeful statului.

Ministrul a salutat „un gest foarte important şi foarte simbolic într-un moment în care poporul grec trebuie să suporte sacrificii”.

Noul plan de salvare a ţării de 230 de miliarde de euro, care aşteaptă permisiunea zonei euro pentru a fi pus în aplicare, include o nouă serie de măsuri de austeritate nepopulare de peste trei miliarde pentru 2012, dintre care o mare parte se referă la reduceri de salarii şi pensii.

Mai exact, salariul minim trebuie să scadă cu 22 la sută la 586 de euro brut pe 14 luni, în timp ce pentru pensiile complementare este prevăzută o reducere de 10 la sută, iar tăierile ar putea afecta şi salariile cu regim special.

Grecii au suferit deja, din cauza primului împrumut acordat ţării în 2010, o scădere cu 25 la sută a salariilor funcţionarilor publici şi cu 10 la sută a pensiilor, însoţită de o creştere a taxelor şi o suprimare a organismelor publice.