Un GEST pe care sunteţi învăţaţi să-l faceţi în caz de CUTREMUR poate fi MORTAL. Ce trebuie să faci de fapt

Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a combătut, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, o recomandare dintr-un ghid de protecţie în caz de cutremur adresat elevilor, subliniind că nu este bine ca aceştia să se refugieze sub băncile din clase.
Iulian Tudor
03 nov. 2013, 10:07
Un GEST pe care sunteţi învăţaţi să-l faceţi în caz de CUTREMUR poate fi MORTAL. Ce trebuie să faci de fapt

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, invitat şi el în emisiunea „După 20 de ani” a fost întrebat cum trebuie să reacţioneze oamenii în momentul în care începe un cutremur.

În primul rând, eu cred că va trebui să ne lăsăm pe jos„, şi-a început Raed Arafat răspunsul, după care a completat că, potrivit unui material cu recomandări ce i-a fost dat de profesorul Mărmureanu, recomandările ar fi „nu te duci sub un obiect, ci te duci lângă un obiect, te întinzi pe jos şi aştepţi„, potrivit Mediafax.

În acest context, în emisiune a fost adus în discuţie ghidul „Educaţia şi protecţia elevilor în caz de cutremur”, elaborat şi distribuit de autorităţi, în care elevilor li se recomandă, printre altele, să se refugieze sub bancă sau sub masă.

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a spus că, în opinia lui, nu este bine să te refugiezi sub bancă sau sub masă atunci când începe un cutremur, dat fiind riscul de a cădea tavanul.

„Dacă eşti elev sau dacă eşti cumva în pat, noaptea, şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi o duce până la pământ şi capul omului îl face…”, a explicat Mărmureanu.

CITEŞTE ŞI: Mărmureanu: Urmează un cutremur cu magnitudinea de peste 7. Vezi zonele vizate

Raed Arafat a precizat ulterior că, din pricina unor astfel de controverse, autorităţile urmează să stabilească foarte clar mesajele privind protecţia în caz de cutremur ce urmează să fie comunicate, pe scară largă, populaţiei. „Şi eu ştiam, la un moment, că trebuie să mă duc sub un obiect. Acum, dânsul (prof. Mărmureanu – n.r.) vine şi îmi spune: nu. Uită-te aici ce se spune, e un material care spune mai bine să nu te duci sub un obiect, ci lângă el”, a adăugat el.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a mai spus că mesajele care vor ajunge la populaţie reprezintă „rolul” unei comisii care se ocupă de reacţia în caz de cutremur şi din care fac parte oameni cu experienţă şi în comunicare, urmând să fie luată în considerare şi experienţa ţărilor unde frecvenţa seismelor este mai mare decât în România. „Nu va fi o comisie care va produce un lucru şi va tăcea. Va fi un lucru care va fi continuu şi ajustabil”, a precizat demnitarul.

Raed Arafat a mai spus că populaţia s-ar putea obişnui cu mesaje „clare şi liniştite” legate de cutremure aşa cum se întâmplă în cazul celor de tipul „nu mâncaţi sare, nu exageraţi cu grăsimile”.

„Ceea ce trebuie să facem acum este să începem un proces continuu care să facă toată lumea conştientă că acest lucru (un cutremur de magnitudine mare – n.r.) este posibil oricând. Nu este nici mâine, nici poimâine, nici răspoimâine, nimeni nu ştie. Nu este un motiv de panică, dar trebuie să fim pregătiţi şi să ştim cum să acţionăm. Aici nu vorbim numai de omul de rând, vorbim şi despre copii în şcoală, vorbim despre profesorii copiilor din şcoală, de instituţii, de autorităţi, de spitale, care să ştie cum să reacţioneze şi vorbim de pregătirea noastră pe parcurs”, a mai spus secretarul de stat.

Cu acelaşi prilej, Raed Arafat a admis că, până acum, „comunicarea (legată de cutremure – n.r.) a scârţâit foarte mult”. „Chiar au fost mesaje dăunătoare transmise„, a adăugat el, subliniind că „pe partea de educaţie putem face încă mult mai mult”.

Ulterior, în emisiune s-a revenit la subiectul recomandărilor în caz de seism, iar Raed Arafat a spus, legat de refugierea sub bancă sau sub masă, că aceasta a fost părerea unor experţi. „Unii experţi au zis că asta e bine”, a spus secretarul de stat, potrivit căruia, la modificarea sau îmbunătăţirea mesajelor, vor putea fi luate în calcul opiniile mai multor voci autorizate.

VEZI ŞI: Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de cutremur nu funcţionează în Capitală

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce studii se adaugă, de fapt, la vechimea în muncă. Mulți nu știu acest lucru – așa poți verifica dacă s-au plătit contribuțiile pentru pensie
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african