Gheorghe Cârciu, despre programul de tabere ARC: ”Înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite”

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a marcat joi, 24 august 2023, la Botoșani, închiderea celei de a XIV-a ediții a Programului de Tabere ARC, printr-o serie de întâlniri cu parteneri, colaboratori, cadre didactice și voluntari și un spectacol oferit de tineri artiști, participanți în acest program.

25 aug. 2023, 15:19
Gheorghe Cârciu, despre programul de tabere ARC: ”Înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite”
Gheorghe Cârciu, despre programul de tabere ARC

Gheorghe Cârciu, despre programul de tabere ARC. Cu această ocazie, Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că programul de tabere ARC înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite.

Citește și Gheorghe Cârciu: România merită să fie în Schengen! Locul nostru este în Schengen!

Gheorghe Cârciu, despre programul de tabere ARC

„Am încheiat cu emoție și multe amintiri plăcute ediția a XIV-a a Taberelor ARC. Și anul acesta am creat un ARC peste timp și peste spațiul geografic, singurele care despart România de comunitățile românești din afara granițelor. Peste 5000 de copii și-au creat legături de suflet între ei și, foarte important, cu țara mamă. La anul, sperăm să (re)vedem mai mulți copii acasă.

Taberele ARC înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite. Le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali, colaboratorilor, voluntarilor și nu în ultimul rând colegilor, adică tuturor celor care au făcut posibil acest proiect.
Să ne revedem cu bine și la anul, dragi copii români de pretutindeni!”, a declarat Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a subliniat printr-o postare de Facebook că peste 5000 de copii și tineri din diaspora și comunitățile istorice, din 24 de state ale lumii, alături de însoțitorii lor, au venit timp de opt săptămâni în România în cele șase centre de agrement de la: Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud; Codrii de Aramă, județul Botoșani; Săcelu, județul Gorj; Căprioara, județul Hunedoara; Oglinzi, județul Neamț; Sulina, județul Tulcea.

La acest proiect au luat parte peste 180 de profesori, 120 de voluntari, 500 de colaboratori și parteneri care le-au oferit tinerilor oportunitatea de a descoperi România.

Astfel, timp de șapte zile, fiecare serie a avut un program diversificat, cu ateliere de istorie, limba română, geografie, istorie, pictură și creație, spiritualitate, muzică, teatru și artă, jocuri sportive și activități cu caracter preventiv desfășurate cu autoritățile locale (antidrog, prim-ajutor, poliție, pompieri).

Mai mult, în perioada iulie – august 2023, au fost organizate peste 60 de excursii la cele mai importante obiective turistice și culturale din zonele menționate.

Potrivit reprezentanților Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin intermediul programului de Tabere ARC, DRP își propune să faciliteze interacţiunea şi dialogul între tinerii din comunităţile istorice şi tinerii din diaspora, să contribuie la îmbunătățirea abilitățillor acestora de a comunica în limba română, să conecteze participanții la valorile patrimoniului românesc și să promoveze imaginea României în rândul etnicilor români din afara granițelor tării.

Citește și Tabere pentru copiii românilor din Diaspora, organizate din nou de statul român