Gheorghe Mărmureanu, prima reacţie după seismul din Marea Egee. Când va fi lovită România de MARELE CUTREMUR

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a comentat seismul puternic ce a avut loc în Marea Egee şi a precizat dacă românii ar trebui să se teamă sau nu de un cutremur de proporții.

31 oct. 2020, 10:14
Gheorghe Mărmureanu, prima reacţie după seismul din Marea Egee. Când va fi lovită România de MARELE CUTREMUR

Gheorghe Mărmureanu susţine că românii nu au motive să se teamă deocamdată de un cutremur puternic.

„Există o falie mare care pleacă din partea răsăriteană a Turciei, paralelă cu Marea Neagră, ajunge în Bosfor, traversează Bosforul, traversează apoi Marea Mediterană, iar această falie intră apoi în Algeria și iese dincolo de Maroc. Nu sunt motive pentru români să se teamă”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Libertatea.

Româncă în Turcia, mărturie cutremurătoare din timpul cutremurului: „A durat o veşnicie. Credeam că se vor rupe pereţii”

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului susţine însă că un cutremur puternic va avea loc în România, dar peste mulți ani.

„Nu se pune problema unui cutremur puternic acum în România, mai sunt mulți ani până atunci. Lucrurile sunt însă mai complicate pe partea cealaltă, adică în Africa. A început procesul de rupere. Africa se rupe în două”, a adăugat Gheorghe Mărmureanu.

Anterior, Gheorghe Mărmureanu a spus că seismul ce va lovi România, peste mulți ani, ar putea atinge chiar 7,9 grade, până la 8 pe scara Richter.

„Va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Bogdan Aurescu, mesaj de solidaritate în urma cutremurului puternic din Turcia şi Grecia. „Condoleanţe pentru pierderea de vieţi”

Cel mai puternic cutremur din România a avut loc la data de 4 martie 1977 şi a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Au fost peste 1.500 de morți, foarte mulți răniți și foarte multe clădiri prăbușite. Printre cei care s-au stins atunci se numără Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea și Eliza Petrăchescu.