Gheorghe Mărmureanu, despre viitorul cutremur care va lovi România

Un cutremur moderat, cu magnitudinea estimata la 5,8, s-a produs in zona Vrancea in dimineata zilei de luni, 28 octombrie, la ora locala 3h38min.

RomaniaTV.net
28 oct. 2018, 01:05
Gheorghe Mărmureanu, despre viitorul cutremur care va lovi România

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit în urmă cu câteva luni şi despre perioadele la care se pot repeta cutremurele mari. După calculele specializate, seimosologii aproximează data următorului seism serios care ar putea avea loc în România.

 

CUTREMUR cu magnitudine 5.7 în România. S-a simţit puternic şi la Bucureşti

Cel mai renumit seismolog român, prognoze despre următorul cutremur

„Am observat că există cutremure la 37, 38 de ani. Altele sunt la 64 de ani, altele la 100 de ani. Că se întâmplă aşa, asta e altceva. Ciclul nou care a început în 1940 a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64 că 37 a trecut. Deci urmează cam în 64, 65, 66 de ani viitorul mare cutremur. Ce magnitutine am vorbi? Peste 7. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, în Dobrogea ceva către Kiev”, explica Gheorghe Mărmureanu, în urmă cu câteva luni.

„Nu avem motive de îngrijorare. Un cutremur de 4,6 la 150 de kilometri se înscrie în activitatea seismică normală a zonei Vrancea.

Citeşte şi România, lovită de ŞAPTE CUTREMURE, în 24 de ore. Activitatea seismică deosebit de intensă, la sfârşitul săptămânii trecute

Vrancea, repet, este periculoasă atunci când magnitudinea este peste 7,1. Înainte de un cutremur din acesta… 4,5 nu este mare, nu este important”, a declarat Mărmureanu după al doilea mare seism din acest an.

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a vorbit recent despre următorul mare cutremur.

Pe 4 martie 1977, cel mai mare seism din România, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a pus la pământ sau a avariat circa 35.000 de locuinţe în doar 56 de secunde, iar peste 700 de întreprinderi au fost afectate.

Gheorghe Mărmureanu a studiat periodicitatea producerii marilor seisme din Vrancea și susține că a ajuns la concluzia că aceste cutremure se repetă într-un mod ciclic.

Mărmureanu a declarat faptul că viitorul mare cutremur va afecta mai puțin România. Potrivit celui mai renumit seismolog român, cutremurele vrâncene au anumită periodicitate, unele sunt la 37 de ani, altele la 60 de ani sau la 100 de ani.

„Interesant este că toate seismele mari nu au avut cutremure importante înainte. Şi aici este dificultatea cu aceste cutremure din Vrancea, care sunt foarte adânci. Dar nu poţi ţine o ţară sub stres. Ce pot să vă spun este că la viitorul mare cutremur, România va fi mai puţin afectată, unda de şoc se va îndrepta către Kiev şi Chişinău. O cantitate de energie va fi dirijată cum a fost cutremurul din ’40”, a spus Gheorghe Mărmureanu.