Gheorghe Nichita, la ÎCCJ: Mi s-a sugerat de procuror şi de poliţişti să recunosc faptele şi apoi să fac denunţuri

Fostul primar din Iaşi, Gheorghe Nichita, a declarat, luni, la Instanţa supremă, unde a fost audiat ca martor în dosarul în care este judecat fostul ministru Constantin Niţă, că i s-au cerut denunţuri pe numele lui Victor Ponta, Olguţa Vasilescu, Liviu Dragnea sau "un ministru greu", potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
07 mai 2018, 11:55
Gheorghe Nichita, la ÎCCJ: Mi s-a sugerat de procuror şi de poliţişti să recunosc faptele şi apoi să fac denunţuri

„Mi s-a sugerat de procurorul de caz, Claudia Roşu, şi de ofiţerii de poliţie judiciară să recunosc faptele şi apoi să fac denunţ împotriva lui Victor Ponta (..) în mai multe rânduri, Olguţa Vasilescu, eventual Liviu Dragnea, dacă nu, un ministru greu”, le-a spus Gheorghe Nichita judecătorilor, întrebat fiind de avocatul fostului ministru Constantin Niţă dacă procurorii i-au cerut denunţuri.

Cele menţionate de fostul edil s-ar fi întâmplat în decembrie 2015.

Gheorghe Nichita a fost audiat ca martor în dosarul în care este judecat fostul ministru Constantin Niţă.

La dosar a fost depus protocolul PÎCCJ-SRI, avocaţii solicitând instanţei să facă o cerere la DNA referitoare la modul în care s-a aplicat protocolul în acest dosar. Judecătorii urmează să ia o decizie în legătură cu această solicitare

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă (PSD), a fost condamnat, în luna mai 2017, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia nu a fost definitivă, apelul fiind în curs de judecată. Niţă a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă în iunie 2016.

„În cursul anului 2013, Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, susţine DNA.

Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât şi printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susţin procurorii. În luna iulia a anului 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din Bucureşti.

De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, „reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, explică DNA. Potrivit sursei citate, „sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin”.