Gheorghe Turda îl face praf pe Constantin Enceanu: „Nu-mi place să ling, după ce am scuipat o dată”

Gheorghe Turda reaprinde conflictul dintre el și Constantin Enceanu, după 3 ani de când nu și-au mai vorbit deloc.

16 apr. 2024, 19:24
Gheorghe Turda îl face praf pe Constantin Enceanu: „Nu-mi place să ling, după ce am scuipat o dată”

Gheorghe Turda îl face din nou praf pe Constantin Enceanu! Tot mai multe dispute au apărut, în ultimii ani, între cântăreții de folclor. Unul dintre cele mai aprinse conflicte a fost cel dintre Gheorghe Turda și Constantin Enceanu, care s-au certat crunt în urmă cu trei ani. Recent, cântărețul Gheorghe Turda a vorbit din nou despre colegul său de breaslă, însă nu a folosit termeni plăcuți.

Folcloristul a reaprins flacăra scandalului dintre el și Constantin Enceanu, în urmă cu puțin timp. Într-un interviu oferit recent, Gheorghe Turda a dezvăluit că el și colegul său de breaslă nu și-au mai vorbit de acum trei ani și că nici nu are de gând să reia vreodată legătura cu artistul, pe motiv că „nu linge unde a scuipat”.

Constantin Enceanu, declarații emoționante. La 60 de ani, artistul se destăinuie: „Am un gol imens în suflet că nu m-a urmat nimeni”

„Nu mai vorbesc de atunci cu el, nu mai avem nicio treabă unul cu celălalt. Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată. Asta este replica mea. Nu am să mă răzbun pe cei care mi-au făcut rău, am să îi iert de toate porcăriile care mi-au fost puse în cârcă, dar nu pot însă să și uit. Nu am timp să îi iert pe toți, la câți dușmani am. Am mulți pentru că am făcut școala când trebuie, am un repertoriu bun, am o cultură și un nume de invidiat”, a mai declarat cântărețul de muzică populară.

De ce s-au certat Constantin Enceanu și Gheorghe Turda?

Potrivit lui Gheorghe Turda, conflictul dintre el și Constantin Enceanu este unul destul de vechi, iar totul a pornit la o recepție organizată de un post de televiziune, la sfârșitul unei emisiuni în care au fost invitați atât ei doi, dar și Ionuț Dolănescu și Maria Cârneci.

În cadrul acelei recepții, Gheorghe Turda a interpretat o doină, însă Constantin Enceanu nu ar fi rămas impresionat de talentul său artistic și nici nu ar fi ezitat să arate acest lucru.

Atitudinea cântărețului, dar și faptul că l-ar fi înregistrat, l-au scos din sărite pe Gheorghe Turda, care a încercat să arunce un pahar cu apă pe el.

Constantin Enceanu reactivează conflicte mai vechi după situația de la Ansamblul Maria Tănase: „Managerul trebuie să dea explicații, să explice dna Stoican ce se întâmplă”

„Să vă spun exact cum au decurs lucrurile în acea zi, cum am fost atras în scandal. După ce s-a încheiat emisiunea de la postul tv, a fost organizată o recepție. Drept mulțumire, le-am propus artiștilor Ionuț Dolănescu, Constantin Enceanu și Maria Cârneci, care se aflau atunci acolo, să interpretăm câte un fragment dintr-un cântec reprezentativ . Eu am ales o doină celebră.(…) Domnului Enceanu nu i-a convenit interpretarea mea, vocea mea belcanto, și a reacționat ‘mahalagește’, din punctul meu de vedere.

El și amicii lui, de fapt, înregistrau tot. M-au provocat. Aveam un pahar cu apă pe jumătate plin și, ca să-l spăl de toate bârfele care i-au ieșit pe gură, de-a lungul anilor, am aruncat cu apă spre el. Dar nu l-am udat, căci paharul mi-a căzut pe masă, apoi s-a rostogolit pe jos. Nu am mai vorbit cu el, de atunci. Este un răzvrătit, un needucat, după părerea mea îi cam lipsesc cei șapte ani de acasă”, a povestit Gheorghe Turda, conform Viva.ro.

Folclorişti vs. manelişti! Gheorghe Turda, în război cu cântăreţii „după ureche”, îi vrea afară de pe scenă şi TikTok, apel la Ministerul Culturii

Gheorghe Turda și-a exprimat nemulțumirea față de noua generație de tineri artiști și față de cei care lansează melodii fără a avea cunoștințe adecvate în domeniu. Artistul de muzică populară a dezvăluit că a solicitat chiar Ministerului Culturii să ia măsuri în acest sens.

Artistul de muzică populară spune că vrea să fie adoptată o nouă lege în Parlament, care îi va purta numele și care va stabili ca orice artist care nu deține un atestat să nu mai poată să susțină concerte și să apară la televizor.

Artistul se poate lăuda cu un parcurs profesional de peste 50 de ani și a muncit foarte mult să ajungă în acest punct. Potrivit spuselor lui, au apărut mulți artiști care nu au nicio legătură cu muzica, iar din această cauză cere reintroducerea atestatului de liber profesonist, prin care să se facă o triere.

Gheorghe Turda vrea măsuri împotriva artiștilor care fac bani pe bandă rulantă

„O să apară o lege și se va numi Legea Turda. Legea constă în faptul că oricine nu are atestat să nu poată performa în spațiul public. Până la urmă este important de cum ne formăm valorile. Sunt de părere că așa trebuie ca toți artiștii care nu au atestat să nu poată performa pe scenă.Nu mi se pare normal ca oricine care nu are studii, care nu are voce să poată să cânte. Vreau să se revină la această lege în care artiștii vor fi obligați automat să apară pe scena muzicală românească doar cu atestat. Vor exista așadar atestate obligatorii, de la manager, impresar, până la artist. Toți trebuie să aibă diplome” , a declarat Gheorghe Turda.

Gheorghe Turda își face praf colegii de breaslă: „Cum să se compare oricine, orice nonvaloare, cu mine?”


Artistul a menționat că a fost inițiatorul unei legi acum câțiva ani, însă aceasta nu mai este în vigoare în prezent. El dorește să se revină la această lege și a depus deja o cerere la Ministerul Culturii în acest sens.

Legea a fost în vigoare până acum câțiva ani. Prin urmare, artiștii ar fi obligați automat să aibă un atestat pentru a apărea pe scena muzicală românească.

„Cei de la Ministerul Culturii au exclus această lege din cauza unor presiuni care au existat din partea unora și a altora. Eu sunt sigur de treaba asta, dar legea era bună și voi face totul ca să revină această lege, am început deja demersurile. Din neștiință și din cauza presiunilor politice în 1998 s-a oprit această lege”, a adăugat Gheorghe Turda.

„Cer reintroducerea atestatului de liber profesionist, va fi revoluție în lumea muzicală, ca să nu mai lucrăm cu amatori, cu nonvalori. Trebuie să fie dată o lege în acest sens, s-a perceput această idee a mea drept Legea Gheorghe Turda.

Trebuie mai întâi să treacă de Parlament. Asta înseamnă că o comisie exigentă, formată din mari artiști, te examinează, dacă ai voce, dacă ai talent, dacă știi să cânți după note muzicale. Contează mult și dacă să ai studii de specialitate, o facultate sau un liceu de profil.

Eu am absolvit 7 ani de Conservator, la Cluj, și am o activitate muzicală de peste 50 de ani. De pildă, în Germania ți se cere un atestat, altfel, nu prea te angajează nimeni ca artist”, a mărturisit Gheorghe Turda.

Florin Salam și Nicolae Guță, luați în vizor de noua lege

Cântărețul de muzică populară spune că se va constitui o comisie la nivel național în acest sens, din care va face parte el, alături de Ionel Tudor și Horia Moculescu. Legea are în vedere ca toți artiștii să dea examen din muzică, inclusiv cântăreții de manele.

„Mulți dintre ei au școli de muzică, dar sunt alții care nu au. Nu știu dacă Florin Salam sau Nicolae Guță au școli de muzică”, a mai dezvăluit Gheorghe Turda.
Potrivit acestuia, mulți cântăreți ajung virali pe rețelele sociale, cum ar fi Tik Tok, însă el crede că selecția de acolo e complet greșită, pentru că oricine poate ajunge cunoscut peste noapte.

Nicolae Guță trăiește într-o baracă după ce a câștigat bani frumoși pe TikTok. Manelistul a izbucnit în lacrimi: „Nu știam ce să fac”
„Nu suport muzica tare, nu-mi plac artiștii ăștia apăruți așa peste noapte. Cine cântă tare și prost sunt amatori și sunt mulți, trapperi, rapperi din ăștia noi”, a spus artistul pentru Cancan.

Ce spune Gheorghe Turda despre Erika Isac
Și Erika Isac a fost criticată de artistul de muzică populare care, deși i-a apreciat mesajul pe care îl transmite, spune că nu are vocea potrivită pentru a face asta.

„Atâta timp cât se cântă tare și cu boxele la maximum, nu-mi place. Nu are vocea potrivită pentru a transmite un astfel de mesaj puternic. Mesajul este foarte bun și de apreciat”, a mai susținut Gheorghe Turda.

Acesta s-a lăudat apoi cu turneu din China pe care l-a avut alături de Marina Almășan și Dan Helciug, unde s-au adunat mii de oameni pentru a-i asculta. Cântărețul a dezvăluit că a cântat și în chineză câteva cântece. Mai mult, a precizat că știe să facă asta în 16 limbi și cunoaște inclusiv japoneza sau coreeana.