Gheorghe Zamfir intervine pentru Nicu Covaci. „Umilirea valorilor naţionale a fost şi încă este un sport naţional”

Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, nu a fost primit nici acum în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Ajuns la vârsta de 76 de ani, artistul a încercat de mai multe ori să intre în rândul artiștilor care fac parte din UCMR, din păcate fără succes.

16 mart. 2023, 16:39
Gheorghe Zamfir intervine pentru Nicu Covaci. „Umilirea valorilor naţionale a fost şi încă este un sport naţional”
Gheorghe Zamfir intervine pentru Nicu Covaci. "Umilirea valorilor naţionale a fost şi încă este un sport naţional"

Gheorghe Zamfir intervine pentru Nicu Covaci. Fondatorul trupei Phoenix a încercat să intre în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru ca opera să fie protejată și recunoscută, mai ales că ani zile s-a judecat cu UCMR, cu Centrul Național al Cinematografiei și cu Electrecord pentru drepturile de autor pe care le merită pentru piesele compuse și folosite în spațiul public. Acum, Nicu Covaci a fost anunțat că nu a reușit să întrunească punctajul necesar admiterii în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, astfel că i-a fost respinsă solicitarea de a deveni membru al UCMR.

Citeşte şi: Nicu Covaci a rămas fără pensie! La 75 de ani, liderul trupei Phoenix este nevoit să mențină un program de turnee ca să se poată susţine financiar

În aceste condiții, mai mulți artiști s-au revoltat, printre care şi  cunoscutul naist Gheorghe Zamfir. „Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii ’70, iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, a scris Gheorghe Zamfir pe Facebook.

Citeşte şi: Naistul Gheorghe Zamfir, dezvăluiri cu ochii în lacrimi: „Dacă tata ar intra acum pe uşă, m-aş prăbuşi. O singură dată în viaţă mi-a zis „Bravo!” şi m-a felicitat”. VIDEO

Lucian Romaşcanu, ministrul culturii, şi-a exprimat și el, tot pe Facebook, „surpriza amară” în urma neadmiterii în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) a liderului legendarei trupe Phoenix: „Am aflat şi eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat „examenul” pentru a fi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în faţa publicului. Cred că undeva ceva e profund greşit cu acest UCMR. Nu am competenţa să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenţi reprezentanţi ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcţionează au rămas undeva, în urmă”.