GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când eşti în Cehia

Cele mai multe lucruri care îi enervează pe cehi se bazează pe realitățile dure pe care le-au trăit în perioada comunismului. Chiar dacă au trecut peste 20 de ani de la căderea comunismului, trecutul încă îi mai afectează pe cehi.

RomaniaTV.net
14 oct. 2013, 07:43
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când eşti în Cehia

Nu te băga în faţă la coada

Dacă vezi că se formează o coadă oriunde în Cehia, să nu îndrăznești să încerci să te bagi în faţă. În timpul comunismului, alimentele nu se găseau ușor în magazine, așa că statul coadă la magazine era luat foarte în serios. Chiar ţinerea unui loc pentru un prieten va provoca unele comentarii furioase, potrivit Matador. Și e nepoliticos.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

Nu presupune că cehii sunt oameni deprimaţi

În unele locuri din lume există ideea că singura modalitate ca o persoană să fie fericită este să poarte un zâmbet permanent pe faţă. Nu este şi cazul cehilor, care sunt oameni pragmatici, și nu le place să se manifeste în public. Nu presupune că toţi cehii sunt trişti, doar pentru că nu zâmbesc mereu.

Nu cataloga cehii ca fiind „est-europeni”

Cehii sunt din Europa Centrală. Capitala, Praga, este mai la vest decât Viena.

Nu le spune că sunt alcoolici

Cehii consumă mai multă bere pe cap de locuitor decât orice altă țară, dar ţin la băutură extraordinar de bine. Un ceh te va bate la băutură în orice zi şi rar vei vedea un ceh beat pe stradă. În plu, berea este mai ieftină decât apa îmbuteliată, iar Cehia este o ţară foarte relaxată vizavi de consumul de alcool.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania


Nu îţi tăia blugii

Cehilor le plac blugii într-un mod aproape bizar și îi poartă peste tot – la birou, la petreceri de lux, chiar şi la ocazii formale. Motivul pentru care atât de mulți cehi sunt obsedaţi de blugi este că, şi ei, ca şi noi, nu au avut acces la o pereche de jeansi decât foarte târziu. Aşa că orice „maltratare” a jeanşilor este privită cu suspiciune. 

Nu îi compara cu ruşii

Cehii sunt foarte sensibili la comparaţiile cu ruşii, mai ales că nu au nimic în comun cu ei. Ei confecţionează Marionete, nu păpuşi Matryoshka. Beau bere, nu vodcă. Bunicile sunt babičkas, nu babushkas. Cehii nu cunosc  scrierea chirilică. Dacă mai aveți nevoie convingere, cehilor nu le plac ruşii pentru că sovieticii le-au invadat țara cu tancuri în 1968.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania