GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci cand te afli în FRANŢA

Termenii de "etichetă" şi "faux pas" vin din limba franceză, şi dacă nu vrei să comiţi chiar tu un mare "faux pas" ar fi bine să ştii câteva reguli de bune maniere atunci când mergi în Franţa.

RomaniaTV.net
11 nov. 2013, 06:30
GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci cand te afli în FRANŢA

Nu te sfii de pupăturile pe obraz

Cum îţi place să saluţi oamenii? Cu o strângere de mână, o palmă pe spate sau cu pupat pe obraz? Ei bine, la Paris două săruturi pe obraz sunt considerate standard, deși în Bretania sunt preferate trei sărutări alternative, iar oameni din Nisa sunt obișnuiți cu 4 pupături!

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci cand te afli în MAREA BRITANIE

Băieții nu sărută fetele decât dacă se cunosc foarte bine. Sarutul „în aer”, discret, este acceptabil printre generațiile mai în vârstă. Evită îmbrățișările, care sunt considerate mult prea intime pentru o situație socială, potrivit PureTravel.

Nu vorbi numai engleză

Francezii au, uneori, au o reputație de a fi un pic distanţi, dar poţi sparge gheaţa cu câteva expresii bine învățate. O expresie bună pentru a deschide o conversaţie cu un necunoscut este „Excusez-moi de vous déranger (Scuzaţi-mă pentru deranj ), sau chiar doar Bonjour, Monsieur/Madame. Aici sunt câteva expresii utile de bază:

    Da, te rog/Nu, mulțumesc – Oui, s’il vous plait/Non, merci
    Ce mai faci? – Comment allez-vous?
    Foarte bine, multumesc – Très bien, merci
    Mă puteți ajuta? – Est-ce que vous pouvez m’aider?
    Nu înțeleg – Je ne comprends pas.

Și dacă tot nu funcţionează…

    Vorbiți engleză? – Est-ce que vous parlez anglais?

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci când te afli în America

Nu ezita să faci complimente

Femeile franceze sunt foarte îngrijite, în orice moment, aşa că nu trebuie să fii surprins dacă o femeie se machiază şi alege o rochie elegantă doar pentru a face câteva cumpărături la piaţă. Imbrăcamintea casual, cum ar fi tricourile, pantalonii scurți și colanţii te vor scote imediat în evidenţă ca un turistul tipic. Pentru a face o impresie bună, mai ales în cazul în care eşti în Franța pentru afaceri, poartă un costum sau o rochie. Mersul la restaurante cere o ţinută smart casual și rochiile și tocurile sunt standard pentru femei.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia

 

Nu te plânge de porţiile la mâncare

Mâncarea franţuzească este, de obicei, destul pretenţioasă și este servită în porții mici, dar restaurantele au un număr mare de feluri de mâncare la o singură masă, iar o masă cu cinci feluri de mâncare, de exemplu, nu este neobișnuită.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania

Nu îţi turna singur vinul în pahar

Nu turna singur din sticla de vin la restaurant, pentru că aceasta este treaba chelnerului sau gazdei la o funcție privată. Femeile ar trebui să aștepte ca bărbatul să umple paharele. În general la cină nu se bea suc, ceai sau cafea, doar vin sau apă. Nu cumpăra vin dacă te duci la o petrecere – acest lucru sugerează că vinul gazdei nu este bun.

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania

Nu fi băgăcios

În general, francezii preferă intimitatea și vor aștepta până când vă știți foarte bine înainte de a divulga detalii despre viața lor privată. În timp ce românii sunt foarte deschişi, francezii, la fel ca britanicii, sunt destul de rezervaţi.

Nu dărui crizanteme

VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în INDIA

În loc de vin, poţi să cumperi flori sau chiar o plantă în ghiveci dacă mergi în vizită sau la o aniversare, dar nu dărui niciodată crizanteme pentru că în Franţa ele simbolizează înmormântarea. Nu cumpăra nici flori galbene pentru că francezii cred că ele implică faptul că soțul este infidel.