Ghidul chinezilor în străinătate: Nu vă scobiţi în nas, nu urinaţi în public, nu furaţi vestele de salvare

Chiar dacă pleacă departe de casă, chinezii trebuie să nu facă de ruşine ţara, aşa că Guvernul îi trimite în vacanţă cu un ghid de bune maniere pentru a face imagine bună în străinătate despre cum să se poarte în străinătate.

03 oct. 2013, 14:16

În cele 64 de pagini ale ghidului sunt consfinţite regulile de comportament în locuri publice. Printre altele, chinezii sunt sfătuiţi să nu-şi bage degetele în nas, să nu urineze în piscină şi să nu fure vestele de salvare din avion.

Îndrumătoril intitulat „Ghidul pentru un Turism Civilizat”, care este bogat ilustrat pentru a-l face mai uşor de înţeles şi aplicat, îi mai avertizează pe chinezi să nu facă murdărie sau să arunce gunoiul pe stradă,  să nu vorbească tare sau să ţipe în public şi să nu îi agaseze pe localnici cu rugăminţile lor de a le face fotografii. O altă recomandare, de data aceasta referitoare la aspectul fizic, este ca bărbaţii să îşi taie surplusul de păr ce le iese din nări.

Ghidul are şi recomandadări specifice pentru anumuite ţări, cum ar fi, de pildă, pentru Germania, unde chinezii sau alţi vizitatori nu ptrebuie să pocnească din degete cum ar fi, de pildă, gestul pe care îl fac unii clienţi în restaurant pentru a trage atenţia chelnerului, pentru că acolo, acest gest se interpretează ca fiind unul prin care poţi chema un câine. Pentru Spania, este obligatoriu ca femeile să poarte cercei când ies pe stradă, pentru că, potrivit etichetei locale, o femeie fără cercwei este o femeie „dezbrăcată”.

Citeşte şi Sfaturi de călătorie pentru turiştii români: Ce capcane să eviţi în străinătate

Ghidul a fost lansat de Ziua Naţională a Chinei, de către Administraţia Naţională de Turism. După Ziua Naţională, pentru chinezi urmează o săptămână de vacanţă pentru toţi, iar profită de aceasta şi  merg deseori în călătorii în străinătate.