Ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt. Rețetă pentru cel mai popular desert, simplu de făcut

Ghisman este denumirea unui desert foarte popular în Dobrogea, care se prepară din ingrediente simple și mereu la îndemână.

03 apr. 2024, 09:24
Ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt. Rețetă pentru cel mai popular desert, simplu de făcut
Ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt. Rețetă pentru cel mai popular desert, simplu de făcut

Ghisman este un fel de plăcintă turnată, pe bază de iaurt și ouă, cu o textură densă și cremoasă. Aceste desert, foarte popular in Dobrogea, se prepară foarte rapid și din ingrediente simple.

Citește și: Rețetă de plăcintă cu mere. Cel mai simplu și gustos desert de post, gata în mai puțin de o oră

Rețetă de ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt

Se spune că acest desert se prepara în ritul paparudelor, divinități invocate pentru a aduce ploaia. La origini, rețeta se prepara cu coraslă, denumire pentru primul lapte de vacă, muls imediat după fătare. Acesta este un lapte foarte gras, care prin fierbere se coagulează în mici bulgărași. Însă corasla nu este la îndemâna oricui, nici măcar a gospodinelor din zona rurală, astfel că rețeta a fost adaptată. Corasla s-a înlocuit ulterior cu lapte, iaurt sau chefir, la care se adaugă și puțină brânză proaspătă.

Plăcintele dulci sau sărate cu brânză sunt foarte populare în bucătăria dobrogeană, însă dacă respecți rețeta d emai jos o poți prepara și tu în propria casă, indiferent din ce zonă te tragi.

Ingrediente

  • 5 ouă
  • 50 gr zahăr pudră
  • 900 gr iaurt sau chefir
  • 250 gr brânză proaspătă
  • 250 gr faina alba
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • unt pentru uns vasul de copt.

Mod de preparare

Compoziția pentru plăcintă se prepară foarte simplu și rapid. Pregătește o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 26/37 cm. Unge interiorul tăvii cu unt, din belșug. Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele sarea și zahărul, dacă o vrei dulce. Dacă dorești ca plăcinta să fie aromată, adaugă zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Amestecă ouăle cu sarea și zahărul timp de 2-3 minute, până când obții o compoziție spumoasă. Dizolvă bicarbonatul de sodiu în iaurt și adaugă amestecul rezultat peste compoziția de ouă. Omogenizează imediat pentru că bicarbonatul va produce bule de aer în iaurt în timp ce se dizolvă. Dacă folosești chefir sau lapte, dizolvă bicarbonatul în puțin suc de lămâie.

Adaugă și brânza proaspătă și din nou omogenizează bine compoziția. La final, încorporează treptat făina, folosind o spatulă. Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează uniform suprafața. Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu iaurt pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius. Se va rumeni frumos la suprafață, iar interiorul va rămâne cremos.

Lasă plăcinta Ghisman să se răcească bine înainte de a o porționa. Este foarte gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider, alături de un pahar cu lapte sau cu iaurt.

Citește și: Loboda, aurul primăverii! Rețetă de plăcintă cu lobodă verde în foi subțiri. O bunătate de care te vei îndrăgosti iremediabil