Ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt. Rețetă pentru cel mai popular desert, simplu de făcut

Ghisman este denumirea unui desert foarte popular în Dobrogea, care se prepară din ingrediente simple și mereu la îndemână.
Filip Stan
03 apr. 2024, 09:24
Ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt. Rețetă pentru cel mai popular desert, simplu de făcut
Ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt. Rețetă pentru cel mai popular desert, simplu de făcut

Ghisman este un fel de plăcintă turnată, pe bază de iaurt și ouă, cu o textură densă și cremoasă. Aceste desert, foarte popular in Dobrogea, se prepară foarte rapid și din ingrediente simple.

Citește și: Rețetă de plăcintă cu mere. Cel mai simplu și gustos desert de post, gata în mai puțin de o oră

Rețetă de ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt

Se spune că acest desert se prepara în ritul paparudelor, divinități invocate pentru a aduce ploaia. La origini, rețeta se prepara cu coraslă, denumire pentru primul lapte de vacă, muls imediat după fătare. Acesta este un lapte foarte gras, care prin fierbere se coagulează în mici bulgărași. Însă corasla nu este la îndemâna oricui, nici măcar a gospodinelor din zona rurală, astfel că rețeta a fost adaptată. Corasla s-a înlocuit ulterior cu lapte, iaurt sau chefir, la care se adaugă și puțină brânză proaspătă.

Plăcintele dulci sau sărate cu brânză sunt foarte populare în bucătăria dobrogeană, însă dacă respecți rețeta d emai jos o poți prepara și tu în propria casă, indiferent din ce zonă te tragi.

Ingrediente

  • 5 ouă
  • 50 gr zahăr pudră
  • 900 gr iaurt sau chefir
  • 250 gr brânză proaspătă
  • 250 gr faina alba
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • unt pentru uns vasul de copt.

Mod de preparare

Compoziția pentru plăcintă se prepară foarte simplu și rapid. Pregătește o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 26/37 cm. Unge interiorul tăvii cu unt, din belșug. Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele sarea și zahărul, dacă o vrei dulce. Dacă dorești ca plăcinta să fie aromată, adaugă zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Amestecă ouăle cu sarea și zahărul timp de 2-3 minute, până când obții o compoziție spumoasă. Dizolvă bicarbonatul de sodiu în iaurt și adaugă amestecul rezultat peste compoziția de ouă. Omogenizează imediat pentru că bicarbonatul va produce bule de aer în iaurt în timp ce se dizolvă. Dacă folosești chefir sau lapte, dizolvă bicarbonatul în puțin suc de lămâie.

Adaugă și brânza proaspătă și din nou omogenizează bine compoziția. La final, încorporează treptat făina, folosind o spatulă. Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează uniform suprafața. Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu iaurt pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius. Se va rumeni frumos la suprafață, iar interiorul va rămâne cremos.

Lasă plăcinta Ghisman să se răcească bine înainte de a o porționa. Este foarte gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider, alături de un pahar cu lapte sau cu iaurt.

Citește și: Loboda, aurul primăverii! Rețetă de plăcintă cu lobodă verde în foi subțiri. O bunătate de care te vei îndrăgosti iremediabil

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!