Informațiile au fost confirmate de Nic Thomas, directorul Changan pentru marketing, vânzări și service, într-un interviu acordat agenției Reuters, în cadrul unui eveniment de test-drive al SUV-ului electric Deepal S07, organizat în apropiere de Londra. Potrivit acestuia, fabrica face parte dintr-un angajament ferm al companiei de a produce local pentru clienții europeni.
„Suntem decişi să fim prezenţi în Europa, să producem pentru Europa. Lucrăm la soluţii pentru a fabrica pe plan local”, a declarat Nic Thomas.
Deși oficialul Changan nu a oferit un termen clar pentru începerea construcției uzinei europene, el a dat de înțeles că planurile sunt avansate, iar grupul consideră că nivelul vânzărilor din regiune justifică investiția într-o capacitate de producție locală.
„Credem deja că vom atinge volumele de vânzări astfel încât suntem pregătiţi să planificăm viitoarele etape”, a adăugat Thomas.
Changan a anunțat în luna martie că intenționează să intre pe zece piețe europene până la finalul acestui an, marcând astfel o ofensivă pe o piață competitivă, dominată de giganți precum Volkswagen și Stellantis. Primul model dedicat Europei este SUV-ul electric Deepal S07, care are un preț de pornire de 45.000 de euro și a fost deja prezentat oficial în Germania.
Citește și: KFC vinde 90% carne de pui din România. De unde provin cartofii crocanți și delicioși
În plus, compania intenționează să aducă și modele hibride în Europa începând din 2026. Până la construirea unei unități locale, vehiculele vor fi importate din China și Thailanda, unde Changan deține deja facilități de producție.
Modelul Deepal S07 va intra oficial pe piața britanică în acest an, iar livrările vor începe în luna septembrie, a precizat Nic Thomas, care conduce și operațiunile Changan din Regatul Unit.
Potrivit analistului auto Felipe Munoz, Changan s-a clasat pe locul 16 la nivel mondial în 2024, cu vânzări de peste 2,2 milioane de vehicule. Aproximativ 600.000 dintre acestea au fost livrate în afara Chinei, iar pentru 2025, compania și-a stabilit ca obiectiv atingerea pragului de un milion de unități vândute la nivel internațional.
Tot mai mulți producători chinezi de automobile își fac simțită prezența în Europa, într-o încercare de a cuceri cote de piață pe segmentul în plină creștere al vehiculelor electrice și hibride.