Giurgiu: Intervenţie pentru recuperarea unor şoferi bulgari rămaşi blocaţi cu maşinile în zăpadă

Trei şoferi bulgari care în noaptea de vineri spre sâmbată au rămas blocaţi cu maşinile în zăpadă pe o şosea din judeţul Giurgiu, unde nămeţii ajung şi la doi metri înălţime, au fost recuperaţi de către drumari şi pompieri, Intervenţia de salvare a durat aproximativ cinci ore.

RomaniaTV.net
04 feb. 2012, 08:10
Giurgiu: Intervenţie pentru recuperarea unor şoferi bulgari rămaşi blocaţi cu maşinile în zăpadă

Cei trei bulgari au rămas blocaţi pe şoseaua care face legătura între localităţile Singureni şi Călugăreni, iar intervenţia echipajelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a fost îngreunată de viscolul puternic. „Am ajuns cu greutate la cele trei maşini înzăpezite, în condiţiile în care pe alocuri nămeţii au ajuns şi la doi metri. Bulgarii aflaţi în autoturismele blocate au înţeles situaţia şi au aşteptat să ajungem la ei. Au fost recuperaţi din zăpadă cu maşini cu tot şi conduşi până la intersecţia cu DN 5, la Călugăreni”, a declarat, sâmbătă, prim-adjunctul ISU Giurgiu, Marius Stancu.

După aproximativ cinci ore, echipele de intervenţie ale ISU şi drumarii au reuşit să-i aducă pe cei trei bulgari la intersecţia din Călugăreni cu Drumul Naţional 5 Bucureşti-Giurgiu, cu ajutorul unui buldoexcavator care şi-a facut drum printre troiene, iar de acolo cetăţenii bulgari s-au îndreptat spre Ruse, în condiţiile în care circulaţia autoturismelor s-a reluat, fiind menţinută restricţia doar pentru autovehiculele cu masa de peste 7,5 tone.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cu cod galben, valabilă până duminică, ora 20.00, conform căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.

Vântul va sufla cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 – 60 kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada.

Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

Şoferii sunt sfătuiţi să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă şi să aibă lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, precum şi sistem de climatizare-dezaburire funcţional.

În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt sfătuiţi să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte, respectiv de la 420 la 560 de lei.

Şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când carosabilul este acoperit cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.