Gogoșari umpluți cu struguri la murat! Rețeta veche de peste 100 de ani a gospodinelor din Vrancea cu care îți vei da pe spate musafirii

În această perioadă, gospodinele trebăluiesc de zor în bucătării pentru a-și umple cămările cu borcane pline cu bunătăți pentru iarnă. Murăturile, conopida, castraveții murați și varza murată sunt nelipsite de pe mesele românilor în sezonul rece, însă foarte puțini au gustat vreodată gogoșari umpluți cu struguri și asta pentru că deși este veche de peste 100 de ani această rețetă nu este cunoscută de foarte multe gospodine de la noi.

28 sept. 2023, 18:40
Gogoșari umpluți cu struguri la murat! Rețeta veche de peste 100 de ani a gospodinelor din Vrancea cu care îți vei da pe spate musafirii
Rețeta veche de peste 100 de ani a gospodinelor din Vrancea cu care îți vei da pe spate musafirii

Rețeta veche de peste 100 de ani a gospodinelor din Vrancea cu care îți vei da pe spate musafirii. Noi am descoperit o rețetă simplă și delicioasă de gogoșari umpluți cu struguri veche de peste un veac pe care gospodinele din Vrancea o pregătesc în fiecare iarnă.

Citește și Reţetă de murături 100% naturală din „patria sării”. Cum arată conservele în saramură de izvor ale Doamnei Găbiţa

Rețeta veche de peste 100 de ani a gospodinelor din Vrancea cu care îți vei da pe spate musafirii

Deși sună complicat, această rețetă este una extrem de simplă și nu trebuie să îți faci griji că vei petrece ore bune în bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos și la final vei obține cei mai delicioși gogoșari umpluți cu struguri pe care i-ai mâncat vreodată și cu care îți vei da pe spate musafirii.

Ingrediente: 

  • 6 gogoșari frumoși;
  • cca. 500 g boabe de strugure;
  • rădăcină de hrean sau batoane de țelină;
  • bețe uscate de mărar și cimbru;
  • 1-2 ardei iuți;
  • 50 ml oțet de masă (alb, simplu, de 9 grade);
  • 1 litru de apă și 1 lingură de sare neiodată (specială pentru murături).

Mod de preparare: 

Pentru început, spală gogoșarii și scurge-i bine de apă. Apoi, scobește-i cu grijă cu ajutorul unui cuțit cu lamă scrută și ascuțită.

După ce ai decupat cotoarele scutură bine sâmburii din interior și poți să clătești gogoșarii cu apă rece.

Spală bine și boabele de struguri și pregătește borcanele și capacele spălate și limpezite în prealabil.

Pasul următor este să iei fiecare gogoșar în parte și să îl umpli cu struguri. Ca să arate bine în borcan pune deschiderea gogoșarilor spre exterior.

În timp ce stratifici gogoșarii, ai grijă să pui în fiecare borcan câte un ardei iute precum și batoane de hrean sau de rădăcină de țelină.

Ca să arate și mai bine din punct de vedere estetic umple toate spațiile libere cu boabe răzlețe de strugure.

După ce ai făcut asta, umple borcanele cu saramură până la buza borcanului și încheie cu o coroniță din bețe uscate de mărar și cimbru.

Pentru saramură, pune la fiert un litru de apă cu o lingură de 22-25 grame de sare neiodată, specială pentru murături. Lasă  totul să fiarbă timp de 2-3 minute după care stinge focul și așteaptă 10 minute. Apoi, toarnă saramura caldă peste gogoșarii umpluți din borcane.

La final, lasă borcanele să se odihnească timp de o zi și apoi le poți pune fără probleme în cămară.

Citește și Salată de vinete cu ardei copți! Rețeta secretă pe care măicuțele de la Mănăstirea Sucevița o prepară de peste 100 de ani


Calendar 2024
Calendar 2024