Salată de vinete cu ardei copți! Rețeta secretă pe care măicuțele de la Mănăstirea Sucevița o prepară de peste 100 de ani

Salata de vinete este unul dintre preparatele preferate ale românilor. Fie că este vorba de salată cu maioneză, ori despre zacuscă sau tocană, nu există român care să nu fi încercat măcar o dată în viață acest preparat senzațional. Astăzi, vă prezentăm o rețetă inedită de salată cu ardei copți pe care măicuțele de la Mănăstirea Sucevița o prepară de mai bine de 100 de ani și pe care au ținut-o secretă până în prezent.

26 sept. 2023, 18:40
Salată de vinete cu ardei copți! Rețeta secretă pe care măicuțele de la Mănăstirea Sucevița o prepară de peste 100 de ani
Rețeta secretă pe care măicuțele de la Mănăstirea Sucevița o prepară de peste 100 de ani

Rețeta secretă pe care măicuțele de la Mănăstirea Sucevița o prepară de peste 100 de ani. Această salată de vinete cu ardei copți este perfectă mai ales în zilele de post, dar poate fi consumată și atunci când pur și simplu ți se face poftă să mănânci ceva ușor și delicios.

Citește și Reţeta de murături de la tanti Chivuţa. Cum arată „buncărul” cu conserve de iarnă

Rețeta secretă pe care măicuțele de la Mănăstirea Sucevița o prepară de peste 100 de ani

Nu trebuie să fii as în bucătărie ca să prepari această rețetă, tot ce trebuie să faci este să respecți indicațiile de mai jos, iar la final vei obține cea mai bună salată de vinete cu ardei copți pe care ai pregătit-o vreodată.

Ingrediente: 

  • 2 vinete;
  • 6 ardei capia sau ardei grași
  • 1/4 ceapă mică fin tocată
  • 2 căței de usturoi zdrobiți;
  • 50 de ml. de ulei;
  • 1 linguriță de muștar;
  • sare și zeamă de lămaie după gust.

Mod de preparare:

Pentru prepararea acestei salate trebuie mai întâi să coci legumele pe o parte și pe alta până se pătrund.

Atunci când vinetele sunt coapte bine, iar miezul este moale și pufos, sunt cojite și așezate într-o sită de plastic pentru a permite lichidului din interior să se scurgă.

După vinete, urmează ardeii care la rândul lor, trebuie cojiți și curățați de semințe și cotor.

Pasul următor este să toci mărunt ardeii copți și vinetele, după care să le amesteci într-un castron. Adaugă muștar și în timp ce amesteci toarnă uleiul în fir subțire la fel ca la maionează.

Atunci când amestecul devine cremos și omogen, adaugă ceapa tocată fin și usturoiul zdrobit. Apoi, adaugă sare după gust și puțină zeamă de lămâie și ai obținut cea mai bună salată de vinete cu ardei copți pe care ai preparat-o vreodată.

Măicuțele de la Mănăstirea Sucevița recomandă ca după ce a fost preparată, salata să fie ținută timp de o oră la frigider, după care poate fi servită fără probleme.

Noi am aflat că dacă respecți recomandarea măicuțelor, salata va căpăta un gust cu totul și cu totul aparte deoarece ingredientele au timp să se amestece.

La final ea se poate servi pe pâine sau direct din castron, în funcție de preferințele fiecăruia.

Citește și Salată de vinete libaneză, reţetă recomandată de Jamila Cuisine VIDEO